Újjáéleszti a múltat Joe Biden

Újjáéleszti a múltat Joe Biden

A 81 évvel ezelőtt elfogadott kölcsönbérleti törvény felgyorsította a fegyverszállítmányokat a szövetséges hatalmaknak, elsősorban Nagy-Britanniának, a Szovjetuniónak, Kínának és Franciaországnak.

Történetében másodszor az Egyesült Államok elfogadta az úgynevezett kölcsönbérleti törvényt (Lend-Lease Act), amely megkönnyíti, hogy az ország katonai felszereléseket küldjön Ukrajnába. A 2022-es programról szóló jogszabályt Joe Biden amerikai elnök látta el kézjegyével, felidézve azt a mozzanatot, amikor Franklin D. Roosevelt, az Egyesült államok korábbi elnöke 1941-ben hasonlóan cselekedett. 

A 81 évvel ezelőtt elfogadott kölcsönbérleti törvény felgyorsította a fegyverszállítmányokat a szövetséges hatalmaknak, elsősorban Nagy-Britanniának, a Szovjetuniónak, Kínának és Franciaországnak. 

Az Egyesült Államok a program révén összesen mintegy ötvenmilliárd dollár értékben juttatott fegyvereket a háborús országok számára, hogy legyőzzék a tengelyhatalmakat.

Hírdetés

Míg a 2022-es verziót az amerikai szenátus egyhangúlag elfogadta, az eredeti programot a testület egyharmada ellenezte akkoriban. Azzal ugyanis, hogy Franklin D. Roosevelt aláírta a kölcsönbérleti törvényt, az Egyesült Államok sorsdöntő pillanathoz érkezett: feladta addigi semlegességét a második világháborúban. A jogszabály elfogadása egyértelműen háborús beavatkozás volt. 

Ennélfogva felmerülhet a kérdés, hogy mit jelent a kölcsönbérleti program újjáélesztése napjainkban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonnal üdvözölte a törvényjavaslat aláírását. 

A kölcsönbérleti törvény mai aláírása történelmi lépés. Meggyőződésem, hogy együtt újra győzni fogunk. És meg fogjuk védeni a demokráciát Ukrajnában és Európában, mint 77 évvel ezelőtt – utalt az ukrán elnök a náci Németország felett aratott második világháborús győzelemre. 

Az MTI közlése szerint Joe Biden a múlt héten jelentette be, hogy további 150 millió dolláros katonai segélyt küld Ukrajnának, amivel már majdnem kimerítették a kongresszus által engedélyezett forrásokat. A törvényhozás márciusban 13,6 milliárd dolláros kiadást engedélyezett az Ukrajnával kapcsolatos biztonsági, gazdasági és humanitárius segítségnyújtásra. Biden ennélfogva az eddigi amerikai katonai segély több mint tízszeresét, 33 milliárd dollárt kért a kongresszustól Ukrajna támogatására, ráadásul az elnöki javaslat felhatalmazná az amerikai hatóságokat, hogy az orosz oligarchák befagyasztott amerikai vagyonának értékesítéséből befolyó összeget Ukrajnának adományozzák. 

Sajtóinformációk szerint az amerikai törvényhozás demokrata képviselői egy olyan tervet készítenek elő, amely óriási összegre, közel negyvenmilliárd dollárra emelné az ukrajnai segélycsomagot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »