Újfajta tünet esetén kell koronavírusra gyanakodni – figyeljen, ha ezt tapasztalja

Újfajta tünet esetén kell koronavírusra gyanakodni – figyeljen, ha ezt tapasztalja

Saját és kollégái kórházi tapasztalatairól számolt be a Hatvani Kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos. Elmondta azt is, mi a legújabb tünet, ami esetén koronavírus-fertőzésre lehet gyanakodni.

Az orvosok a sötétben tapogatóznak: továbbra is értetlenül állnak azelőtt, miért nem ismerhetik meg az új koronavírusos betegek oltási adatait. „Az EESZT-ből (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) 2 perc alatt le lehetne hívni azokat az adatokat, hogy az új betegek közül mennyien oltottak és mennyien nem. A vakcinák hatékonyságáról is lehetne egyfajta képet kapni. Ezzel szerintem nem sértenénk semmilyen személyes adatot” – érvelt az oltási nyilvánosság mellett a Portfoliónak nyilatkozva Zacher Gábor, a Hatvani Kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos.

A hivatalos adatok híján jelenleg az egymás közötti információcseréből az derül ki elmondása szerint, hogy

az intenzív osztályra kerülő minden 5 nem oltott betegre jutott 1 beoltott páciens.

A lap ezzel kapcsolatban megjegyzi: angolszász tanulmányok alapján egyébként 13-14-szeres különbség van halálozásban az oltottak és a nem oltottak között.

Gyorsabban terjed és újabb tüneteket okoz

Hírdetés

„A delta variáns reprodukciós rátája már 6-os, egy átlagos vírusé 1-es. A lappangási ideje is nagyon lerövidült a korábbi variánsokhoz képest” – mondta el újabb tapasztalatait Zacher Gábor. Az orvos szerint jelenleg nincs alternatívája az oltásnak a koronavírus elleni küzdelemben. Arról például nincs tudomása az orvosoknak, hogy valaki három vakcinaadag után kórházba került volna.

Bár 100 százalékos védelem nincs, de nagyon-nagyon visszaesik annak a valószínűsége, hogy valaki beteg lesz, ha háromszor beoltották – érvelt ezúttal is az oltások mellett Zacher Gábor.

annak, ha valaki a koronavírus delta variánsával fertőződött meg. Ennél frissebb szimptómát a már ismert tüneteken kívül nem tudnak az orvosok.

Zacher Gábor is azt mondta, hogy legalább a tömegközlekedésben, az üzletekben, az irodákban és más nyilvános zárt terekben visszahozná a kötelező maszkviselést, hogy lassuljon a járvány terjedési sebessége.

Hasonló véleményen van egyébként a Magyar Tudományos Akadémia is, amelynek a maszkviselést sürgető közleményéről itt írtunk.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »