Újévi terror Isztambulban – legalább 35 emberrel végzett az arab Mikulás

Újévi terror Isztambulban – legalább 35 emberrel végzett az arab Mikulás

Fegyveres támadás ért helyi idő szerint vasárnap egy isztambuli éjszakai klubot; sokan megsebesültek – jelentette a BBC. A merénylet helyi idő szerint hajnali fél kettő körül történt. Az itv.com szerint a mikulásnak álcázott támadó (az első hírekben még két merénylő szerepelt, most úgy tűnik, magányos merénylő volt, de vannak források, amelyek háromról írnak) vaktában tüzelni kezdett, ahogy belépett a szórakozóhelyre.

A helyszíni felvételeken sok mentőautó látni, és azt, hogy a klub környéki utcákban több páncélozott rendőrségi jármű várakozik. A helyet a rendőrök hermetikusan elkerítették, mert valószínű, hogy a támadó még benn van.

Az első hírekben az szerepelt, hogy több tucat sebesült van, ám az ITV magyar idő szerint nem sokkal hajnali két óra előtt már legalább 35 halottról és minimum 40 sebesültről számolt be. Úgy tudni, a halottak között legalább egy rendőr is van, akit a támadó a bejáratnál ölt meg.

Hírdetés

Arról sokáig semmit nem lehetett tudni, hogy mi történt a támadóval, vagy támadókkal, esetleg az épületben van-e még. Magyar idő szerint három órakor azonban a Guardian a kormányzat hivatalos közlésére hivatkozva arról írt, hogy egy merénylő volt és őt megölték.

A rendőrök a lövöldözés után szinte azonnal a helyszínre értek, hiszen a rendőrség épülete az út túlsó oldalán van – írja a Guardian.

Isztambulban, ahogy a többi török nagyvárosban is, fokozott készültségben voltak a rendőri erők: szilveszter éjszaka 17 ezer rendőr volt szolgálatban, írja a BBC. Szombaton a török biztonsági szervek egy különleges akció során már őrizetbe vették az Iszlám Állam nyolc tagját.

A hírügynökség értesülései szerint az őrizetbe vett iszlamistákat azzal gyanúsítják, hogy szilveszter éjszakáján készültek merényletekre. Az még nem derült ki, hogy a terrortámadásokat hol és milyen célpontok ellen akarták végrehajtani, és egyelőre azt sem tudni, hogy az isztambuli támadó kapcsolatban állhatott-e az Ankarában elfogott terroristagyanús személyekkel.

(Index – MNO nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »