Újévi támadásra készült New Yorkban

Őrizetbe vettek egy New York-i férfit, aki az újévi ünnepségeken készült merényletet elkövetni a New York állambeli Rochesterben egy bárban vagy egy étteremben. A férfi azt akarta bizonyítani: méltó arra, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában – közölte csütörtökön az amerikai igazságügyi minisztérium.

Hírdetés

A 25 éves Emanuel Lutchmant azzal vádolják, hogy az IÁ-nak anyagi segítséget igyekezett nyújtani, illetve az újévi ünnepségen számos embert készült megölni az említett szervezet nevében – ismertette az amerikai ügyészség, hozzáfűzve: a férfit idejében sikerült a hatóságoknak őrizetbe venni.

Lutchman azt állította: a dzsihadisták egyik emberétől kapott utasításokat külföldről, és támadást készült elkövetni egy rochesteri bárban vagy étteremben újévkor, hogy mindezek után a Közel-Keleten csatlakozhasson az iszlamistákhoz. A férfit, aki hosszabb ideje megfigyelés alatt tartott az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), szerdán vették őrizetbe.

Lehallgatott beszélgetéseiben Lutchman ismételten kifejezte szimpátiáját az IÁ iránt, jelezve: szívesen csatlakozna a szélsőségesekhez. Vasárnap az FBI-nak dolgozó egyik kapcsolatának üzenet küldött, amelyhez csatoltan egy hangfelvételen hűséget fogadott az IÁ-nak és a dzsihadisták vezetőjének – közölte a nyomozó iroda.

Az FBI szerint Lutchmannak volt egy társa is, aki valójában a nyomozó irodának dolgozott. Lutchman a társával közösen vásárolt késeket, egy machetét és símaszkokat a támadáshoz. Az iszlamistát húsz évig terjedő börtönbüntetés és negyedmillió dolláros pénzbüntetés fenyegeti.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »