Újévi koncert Nagytárkányban

Újévi koncert Nagytárkányban

Nagytárkány község önkormányzata az idén 26. alkalommal a közelmúltban  megszépült római katolikus templomban  rendezte meg a hagyományos újévi koncertjét.

Száznál is többen jöttek el a fellépő  három éneklőcsoport és egy szólista csodás előadására. A templom kiváló akusztikája mindannyiuk hangját kiemelte.

Weiszer Attila, helyi plébános újévnyitó gondolatait követően a karzaton a vendéglátó, nagytárkányi Tisza Népdalkör előadásában, Magyar Imre kántor orgonakíséretével katolikus énekek hangzottak el.

Ezt követően a Bodrogközi és Ung-vidéki Pedagógusok Énekkara előadásában többszólamú kórusműveket hallhattak az egybegyűltek.

A helyiek, de a környékbeliek számára sem volt már ismeretlen a fiatal nagytárkányi jazz-énekes Strausz Boglárka. Kristálytiszta, bársonyos hangján magyar és angol nyelvű dalok csendültek fel, többek között Leonard Cohen ismert Hallelujája is.

Hírdetés

Az utolsóként fellépő Ezüsthárs Népdalkör Füzérradványból érkezett. Tagjai,  2019-ben az anyaországi  Országos Nyugdíjas Ki mit tud? vetélkedőn kiemelt arany minősítésben részesültek. Újévköszöntő műsorukban irodalmi betétek mellett ősi és a hazáért szóló imát is hallhattak, valamint hallaluja-, katolikus-és keresztény énekeket. Záró szavalatként hangzott el a köztudatba Régi magyar áldásként beépült vers, amely szerzője, Kosinszky Ágnes Végül minden kezdet című kötetében jelent meg. Zárásképpen  szétosztották a kárpátaljai dalostársaiktól hozott ének szövegét, és egy közös éneklésre hívták a közönséget.

Az est maradandó zenei élményére Kodály Zoltán gondolatai a legkifejezőbbek, miszerint:

A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiterjedése. A népek legendái isteni eredetűnek tartják. S ahol az emberi megismerés határait értjük, ott a zene még túlmutat rajtuk, olyan világba, melyet megismerni nem csak sejteni lehet.”

Az egybegyűltek a koncert záróakkordjaként, közösen elénekelték nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

Az önkormányzat az idei újévi koncertet jótékonysági jelleggel rendezte meg. A római katolikus templom külső arculatának felújítására, pályázaton elnyert Bethlen Gábor Alap által nyújtott anyagi keret ugyanis a jelenlegi nehézségekkel terhes időkben nem fedezi a kivitelezés teljes költségét. Így a megjelentek által a templom perselyében elhelyezett adományokat e nemes célra fordítja majd az egyházközség. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »