Újdonságok derültek ki a határzárról

Újdonságok derültek ki a határzárról

Kétfajta ideiglenes határzár létesül, az egyiket a nehezen megközelíthető területeken, míg a másikat a könnyebben átjárható szakaszokon létesítik. Orbán Viktor idén is előadást tartott Tusnádfürdőn. Vida Ildikó NAV-elnök távozott posztjáról, Dárdai Pál pedig búcsút vett a magyar válogatottól. Összegyűjtöttük az elmúlt hét legfontosabb eseményeit.

Kétfajta ideiglenes határzár létesül: az egyik a nehezen megközelíthető, mocsaras, árvíz által korábban sújtott területeken, ahol a határátlépés eddig is nehézségekbe ütközött, míg a másik azon szakaszokon, melyek könnyebben átjárhatók – mondta el Lázár János keddi, Giró-Szász Andrással közösen tartott sajtótájékoztatóján. A horganyzott kerítést a föld alatt másfél, a föld felett pedig három méter magasan húzzák fel a szerb határtól 2,5 méterre. A szerb határon táblák fogják kijelölni azt, hogy hol található a legközelebbi legális határátlépési pont.

Kétfajta ideiglenes határzár épül facebook twitter link http://mno.hu/videok/130621

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság felfüggesztette a különadókat, Lázár János közölte: az EB egyik esetben sem kérdőjelezte meg a díj beszedésének jogalapját, és meggyőződésük, hogy egy ilyen döntést nem is állt jogukban meghozni.

Orbán: A bevándorlás növeli a terrorizmus veszélyét

A menekülthullám miatt ma már Európa megmaradása a tét – jelentette ki szombaton Tusnádfürdőn Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a bevándorlás a terrorizmus veszélyét, a munkanélküliséget, valamint a bűnözést is növeli.

Beszédében a miniszterelnök bírálta a baloldal hozzáállását a menekültkérdéshez, amely szerinte a bevándorlásban nem veszélyforrást, hanem lehetőséget lát, ami felszámolhatja a nemzeti kereteket. „Míg a magyar baloldal 2004-ben a külhoni magyarok ellen uszított, ma tárt karokkal ölelné keblére az illegális bevándorlókat. Ezek az emberek, ezek a politikusok egész egyszerűen nem szeretik a magyarokat” – mondta a miniszterelnök, aki azt is bejelentette, hogy augusztus 31-ig megépül a határzár.

Az ellenzék később össztüzet zúdított Orbán Viktorra a beszéd miatt. Míg a baloldal úgy véli, hogy nem a bevándorlóktól, hanem a miniszterelnöktől kell megvédeni Európát, a radikális jobboldal szavak helyett tetteket követel a kormányfőtől.

Vida Ildikó távozott posztjáról

Hétfőn megszűnt Vida Ildikó vezetői munkaviszonya, így – az új NAV-elnök kinevezéséig – Varga Árpád elnökhelyettes látja el az intézményvezetői feladatokat. Vida már korábban felajánlotta a lemondását, amelyet a miniszterelnök nem fogadott el. Orbán Viktor korábban jelezte: szakmai okok alapján nem tudja elfogadni a lemondást, azonban személyes és családi okok miatt igen.

Előzetesben a szegedi börtönőr

Július 18-án éjjel egy fiatal nő a testvérével és a barátjával, egy több mint húsz éve Magyarországon élő, magyar állampolgárságú férfival hazafelé indult, amikor egy legalább háromtagú társaság megszólította őket. Beléjük kötöttek, a kubai születésű férfit a bőrszíne miatt inzultálni kezdték, és felszólították, hogy hagyja el az országot. A nő a barátja védelmére kelt, erre az erős fizikumú – akkor még börtönőrként dolgozó – gyanúsított többször megütötte. Az esetről felvétel is készült. A Szegedi Járásbíróság harminc napra elrendelte a támadó előzetes letartóztatását.

Hírdetés

Biztonságos helyre tartanak a Jobboldali Szektor fegyveresei

A Jobboldali Szektor (PSZ) kárpátaljai szervezetének harcosai kitörtek a Munkács környéki bekerítésből, és biztonságos helyre tartanak, hogy ne ölhessék meg őket. A hatóságok továbbra is nagy erőkkel keresik a PSZ menekülő embereit.

A csempészet elleni küzdelem céljából határőrökkel, vámosokkal és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársaival erősítették meg a Kárpátaljára vezető négy hágón korábban felállított rendőri ellenőrző pontokat

Görög adósság: megkezdődtek a tárgyalások

Hétfőn megkezdik az egyeztetéseket a nemzetközi hitelezők szakértői a görög kormány képviselőivel a csaknem 86 milliárd euró összegű harmadik segélycsomagról. A görög pénzügyminisztérium közlése szerint augusztus 20-ig le akarja zárni a tárgyalásokat, amikor az EKB-nak több mint 3,3 milliárd eurót kell visszafizetni.

Csütörtökön a törvényhozók jóváhagyták a polgári törvénykönyv reformját, valamint a bankok helyreállításáról és szanálásáról szóló európai irányelvnek a görög jogrendbe történő átültetését tartalmazó előterjesztést. Várhatóan a jövő héten döntenek a június 29. óta zárva tartó athéni tőzsde újranyitásának időpontjáról is.

Dárdai búcsúzik a magyar válogatottól

Az Európa-bajnoki selejtezősorozatból hátralévő négy mérkőzésen Dárdai Pál helyett Bernd Storck irányítja a magyar labdarúgó-válogatottat, mivel a német élvonalbeli Hertha BSC nem engedélyezi Dárdai Pálnak a kettős munkavállalást, így pedig nem maradhat a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Fotó: RONNY HARTMANN / Europress/AFP

Dárdai Pál válogatottjának tagjai a tréner távozása után nem győzték nyugtatgatni a közvéleményt, a szurkolók rögtön elárasztották a berliniek internetes felületeit.

Legyőzte a Loki a letteket

A Nagyerdei Stadionban és Boszniában egyszerre vizsgázott a magyar klubfoci. A Debrecen 2-2-ről indult, hazai pályán 9-2-re győzött, 11-4-es összesítéssel kerül a Rosenborg ölébe, míg a zöld-fehérek bennégtek a szarajevói pokolban, a Zeljeznicar kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel lépett át a Fradin.

A Videoton szerdán rendkívül gyenge játékkal, hosszabbítás után 1-1-es döntetlent játszott a walesi The New Saints együttesével a labdarúgó-Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának szerdai visszavágóján, így 2-1-es összesítéssel jutott tovább.

Megkezdődött a Magyar Nagydíj versenyhétvégéje

Csütörtökön hivatalosan is megkezdődött a 30. F1 Pirelli Magyar Nagydíj. Péntek délelőtt immár harmincadik alkalommal bőgtek fel a Forma–1-es autók motorjai, hogy aztán vasárnap délután eldöntsék egymás közt, 2015-ben ki lesz a Hungaroring királya.

Fotó: MNO grafika


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »