Újból halasztják a tanszertámogatást

Újból halasztják a tanszertámogatást

Többszöri ígéret ellenére februárban sem kapják meg a hátrányos helyzetű jogosultak a tanszertámogatásként emlegetett oktatási szociális segélyt, az 500 lejes értékkártyákon egyelőre nulla összeg szerepel.  Háromszéken több mint hétezer óvodás és diák várja a juttatást.

Lapunk érdeklődésére Luminița Bobeș megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta, az európai beruházási alapokból finanszírozott, tavaly indult támogatási programban a 2021/2022-es tanévben 3850 háromszéki óvodás és iskolás kapta meg az 500 lejes vásárlási kártyát, amit a szülők/törvényesen kinevezett gyámok kizárólag a gyermek oktatását szolgáló felszerelésekre költhettek. Ezek a kártyák idén is érvényesek, de ebben a tanévben még nem került pénz rájuk, amit az európai beruházásokért felelős minisztérium azzal indokol, hogy az adatokat összesítő oktatási minisztérium alábecsülte az igénylők számát, és előfordulhat, hogy csak áprilisban töltik fel a kártyákat.

Hírdetés

Országos szinten egy év alatt megháromszorozódott a kérvényezők tábora, közel 98 ezerről 300 ezerre emelkedett, Háromszéken tavalyhoz képest kétszer annyi család igényelte az oktatási szociális kártyát, közel annyian, mint ahányan korábban is szerepeltek az ingyenes tanszercsomagra jogosultak névsorán. A kettő nem zárja ki egymást, de azok a hátrányos helyzetű középiskolások, akik kapnak továbbtanulást segítő ösztöndíjat (bani de liceu), nem jogosultak a kártyára. Jelen tanévben országosan több mint húszezren részesülnek a líceumi pénzben, az oktatási minisztérium honlapján közzétett adatok szerint Háromszéken hetvenkét középiskolás kapja ezt a juttatást.

Luminița Bobeș lapunknak elmondta, a megyei tanfelügyelőség csak az adatok összegyűjtését és továbbítását végezte, a kártyák kiosztásánál nincs elmaradás a megyében, fele tavalytól az igénylőknél van, az új kérelmezőknek is kiosztották, de sajnálattal veszik tudomásul, hogy közel fél évvel a tanévkezdés után sem jutottak a gyermekek, illetve törvényes képviselőik a támogatáshoz.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »