Újabban röpködnek is a "menekültek" – a Szaharán keresztül is érkezhet egy nagyobb támadás

Újabban röpködnek is a "menekültek" – a Szaharán keresztül is érkezhet egy nagyobb támadás

Növekvő számú szíriai "menekült" repül Mauritániába, hogy azután Európába folytassa útját a veszélyes szaharai útvonalon, és számuk csak gyarapodhat, amennyiben az európai országok tovább korlátozzák a migránsok belépését a szárazföldi határaikon – mondták menekültügyi szakértők csütörtökön.

Idén már több száz szíriai nyújtott be menedékkérelmet az Afrika túloldalán fekvő Mauritániában, de jóval magasabbra tehető azok száma, akik repülővel érkeznek a fővárosba, Nouakchottba, és onnan folytatják útjukat Európába. Céljuk első körben Spanyolország marokkói enklávéi, Ceuta és Melilla, ahol már ezrek kértek menedéket az idén. Korábban a "menekültek" Bejrútból inkább Algírba repültek, ahonnan a marokkói határon átkelve elérhették az enklávékat.

Algéria azonban az év elején vízumkorlátozásokat vezetett be a szíriaiak számára, akik így Mauritánia felé kényszerültek kitérni. Onnan – a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint – Malin, Algérián és Marokkón keresztül vezet az útjuk.

Egy másik útvonalon Szicíliát igyekeznek elérni Tunéziából vagy Líbiából; ez az út az embercsempészek fellegvárának számító kis sivatagi településen, a nigeri Agadezen keresztül vezet.

Hírdetés

Megnövekedett a mozgás ezeken az útvonalakon, mióta márciusban Algéria bevezette a vízumkorlátozásokat – mondta Anke Strauss, az IOM képviselője.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint több mint 800 ezer migráns kelt át a Földközi-tengeren az idén, és számuk az év végéig az egymillió főt is elérheti. A migránsok felét szíriaiak teszik ki.

Jelentős részük Európát Törökországon keresztül Görögországba érkezve éri el, ami elmozdulást jelent a korábban népszerű Líbia-Olaszország útvonaltól.

Mindazonáltal az EU-tagállamok határszigorításai és lezárásai miatt egyre gyakrabban választják az utat Nyugat-Afrikába, és kelnek át a Szaharán – mondta Sebastien Laroze, az UNHCR mauritániai képviselője. Hozzáfűzte, hogy az Európába tartók általában nem regisztráltatják magukat, így számuk ismeretlen.

Kitért arra is, hogy igyekeznek felhívni a migránsok figyelmét a veszélyekre. Legalább annyi bevándorló halhat meg a Szaharában víz- és ételhiány miatt, mint amennyien a Földközi-tengerbe fulladtak eddig – figyelmeztetett korábban az IOM. A szervezet adatai szerint csak az idén több mint 3500 migráns vesztette életét a Földközi-tengeren.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »