Újabb vörös vonalat lépnének át: már maga a NATO akar pénzt adni Ukrajnának

Újabb vörös vonalat lépnének át: már maga a NATO akar pénzt adni Ukrajnának

Az orosz-ukrán háború elmúlt két évében volt egy fontos vörös vonal, amit a Nyugat nem akart átlépni. Ez arról szólt, hogy a NATOI nem részese a háborúnak. Ennek megfelelően Ukrajna pénzelése és felfegyverzése nem a szövetségen keresztül zajlott, hanem kétoldalú országközi megállapodások alapján, vagy a Ramstein-formátum keretében. Ennek most vége szakadhat. Ma kezdődik a NATO-országok külügyminisztereinek kétnapos ülése, és Jens Stoltenberg távozó NATO-főtitkár azzal a javaslattal készül a találkozóra, hogy a NATO 100 milliárd eurós katonai támogatási keretet hozzon létre. Sőt, a szövetség újabban át akarja venni az USA-tól a katonai támogatás koordinálását is.

A fentiek két dolgot jelentenek. Az egyik, hogy a NATO ilyen mértékű szerepvállalása az orosz háborús héják kezére fognak játszani, akik azt (teljes joggal) azt fogják állítani, hogy itt a bizonyíték: Oroszország valóban az egész NATO-val harcol. Ez pedig egy nagyon csúszós eszkalációs lejtőt jelent.

A másik fontos körülmény, amire a Politico amerikai liberális lap is felhívta a figyelmet, hogy

Ha a NATO vállalja át a finanszírozás egy részét és a felfegyverzés koordinációját, akkor elvileg Donald Trump amerikai elnök esetleges megválasztása nem jelent politikai fordulatot a háborúban.

Hírdetés

Hogy teljesen világosan fogalmazzunk: ha Trump nyer, a támogatások, hírszerzési információk és más kulcsfontosságú katonai szolgáltatások megvonásával rákényszerítheti Ukrajnát a háború befejezésére. Ezt a háborúpárti elit nem akarja, mert az politikai elszámoltatással is járna beföldön, ezért kicseleznék az amerikai elnökválasztást.

Az új NATO-főtitkárt elvileg három hónappal az új (vagy régiúj) amerikai elnök beiktatása előtt nevezik ki.

A ma kezdődő NATO-külügyminiszteri találkozó még csak puhatolózó lesz, a valódi, végleges döntés a NATO nyári, washingtoni csúcstalálkozóján születhet majd.

Megszólalt Putyin embere, szerinte Oroszország már a NATO-val harcol Ukrajnában

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »