Újabb visszaállamosítási kísérlet (A román állam a papolci közbirtokosság ellen)

Újabb visszaállamosítási kísérlet (A román állam a papolci közbirtokosság ellen)

Még meg sem született az alapfokú ítélet a román államnak az ozsdolai Láros Közbirtokosság ellen 2019-ben indított perében, máris újabb visszaállamosítási per kezdődik a kézdivásárhelyi bíróságon, ahol április 9-én iktatták a 2024/322-es folyamodványt, melyet ugyancsak a román állam nyújtott be a pénzügyminisztériumon keresztül a papolci Imreh Albert Közbirtokosság, illetve a megyei és a zágoni földosztó bizottság ellen.

A per tárgya 747 hektár erdő és 646 hektár legelő tulajdonjoga, melyet 2005-ben szolgáltattak vissza egykori jogos tulajdonosának, a papolci Imreh Albert Közbirtokosságnak. A pénzügyminisztérium azért kezdeményezett pert a közbirtokosság ellen, mert álláspontjuk szerint a Papolc és Kommandó környékén 2005-ben visszaadott erdőket és legelőket a két világháború között már kisajátította a román állam. A közbirtokosság tulajdonában lévő iratok szerint 1925-ben elindították ugyan a kisajátítást, de annak véglegesítéséről nem született semmiféle határozat, és a közbirtokosság még 1948-ban is létezett. Ha a kisajátításra valóban sor került volna, akkor a közbirtokosság már nem használhatta volna azokat a területeket.

Hírdetés

Az első tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, erre a bírósági vakáció előtt kerülhet sor, de az alapfokú per, akárcsak az ozsdolaiak esetében, több évig is elhúzódhat, és addig szünetel a több mint ezerötszáz hektáros területen az erdő- és legelőgazdálkodás, a tagoknak pedig semmiféle jövedelmük nem lesz. A papolciak ügyvédet fogadtak, a fejleményekre még visszatérünk.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »