Újabb vészjósló kijelentéseket tett Stephen Hawking

Újabb vészjósló kijelentéseket tett Stephen Hawking

A kutató szerint a két legnagyobb probléma a robbanásszerűen növekvő népesség és az emberiség csillapíthatatlan energiaéhsége. Amennyiben ezen a két tényezőn nem tudunk változtatni, fajunknak mindörökre befellegzett.

 

Hawking nem is táplál hiú reményeket azzal kapcsolatban, hogy itt túlélhetünk, úgy véli, egyedül úgy maradhatunk fenn, ha elhagyjuk a planétát, és egy másik otthont keresünk magunknak. Nem is kellene messzire menni, a legközelebbi csillagrendszer, a 4,37 fényévre található Alfa Centauri pont ideális hely lenne, legalábbis a tudós szerint. Éppen ezért létfontosságú az emberi űrutazást lehetővé tévő projektek finanszírozása.

 

Hawking a Pekingben tartott Tencent Web Summit konferencián osztotta meg gondolatait. Az Alfa Centauri felderítését Hawking egy nanoméretű űrhajóval szeretné megoldani. Ennek kifejlesztéséhez egy orosz milliárdossal, Jurij Milnerrel közös projektet (Breakthrough Starshot) hívtak életre. Az aprócska szondákat lézerrel gyorsítanák fel a fénysebesség 20 százalékára.Ilyen tempóban az űrhajó egy óra alatt elérné a Marsot, egyetlen hét leforgása alatt lehagyná a legtávolabb járó űreszközt (Voyager-1), és nagyjából 20 év múlva érkezne meg a legközelebbi csillagrendszerbe(ezt a távot a ma rendelkezésre álló technológiával csak 30 ezer év alatt lehetne megtenni).

 

Hírdetés

Hawking reménye nem alaptalan, több csillagász is úgy véli, hogy létezhet bolygó a három csillagból álló rendszer lakhatósági zónájában (vagyis abban a régióban, ahol megfelelő körülmények vannak a folyékony víz jelenlétéhez), sőt egy új kutatás szerint az sem kizárt, hogy több planéta is rejtőzhet a Naprendszer közelében.

 

Hawking a mesterséges intelligencia fejlődésében is veszélyeket lát. Szerinte a technológia egyszerre lehet hasznos és káros az emberiség számára, hiszen segíthet például a szegénység vagy a betegségek leküzdésében, ugyanakkor el is veheti rengeteg ember megélhetését.

 

forrás: Origo.hu
kép: lemon.hu

The post Újabb vészjósló kijelentéseket tett Stephen Hawking appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »