Újabb uniós országok kezelik fenntartással az ENSZ csomagját

Hollandiában és Belgiumban is törékennyé vált az ENSZ migrációs paktumának támogatása. A holland kormány csak úgy hajlandó az egyezményt aláírni, ha a dokumentum nem lesz kötelező rájuk nézve. Jelenleg a belga kormányban koalíciós válságot okozhat az aláírás vagy elutasítás kérdése.

Júliusban véglegesítette az ENSZ a globális migrációs paktum szövegtervezetét. A megállapodás többek közt kimondja, a migráció pozitív hatásai a befogadóországok  érdekeit szolgálják, például a munkaerőhiány leküzdésében. A dokumentum célja az, hogy a tömeges bevándorlást biztonságossá és legálissá tegye és erősítse a bevándorlók integrációját.

A globális migrációs csomag teljesen ellentétes a magyar emberek és Magyarország biztonsági érdekeivel. Magyarország és az Egyesült Államok az elsők között utasította el a megállapodás aláírását, azóta az összes V4-ország, Ausztria, Ausztrália, Bulgária, Izrael és Olaszország is bejelentette, nem fogadja el a migrációs paktumot.

Egyre mélyülő törésvonal

Emmanuel Macron francia elnök a belga kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján bontott zászlót a migrációs megállapodás mellett. Charles Michel belga miniszterelnök azonban adós maradt a hasonló bejelentésekkel, hiszen napról napra, egyre mélyül a törésvonal kormánya koalíciós pártjai között a bevándorlás kérdésében. Az Új-Flamand Szövetség például „nagyon problematikusnak” nevezte a megállapodást, míg a bevándorlási és menekültügyi államtitkár egyenesen úgy fogalmazott, ha rajta múlik, a kormány nem fogja aláírni a paktumot.

Bár a német parlament is megszavazta a megállapodást: a CDU és a CSU konzervatív frakciója, az úgynevezett Értékek Uniója élesen bírálta a paktum számos rendelkezését, például azt, amelyik a migránsok szociális juttatásokhoz való jogát függetlenítené a bevándorlók státuszától. Ennek értelmében mindenki, menekültek és illegális bevándorlók egyaránt élvezhetnék a német szociális ellátórendszert.

Hírdetés

Az ENSZ-paktum trójai faló

A CDU elnöki posztjára pályázó Jens Spahn és Friedrich Merz is jelezte, a paktumot csak akkor támogatnák, ha egy kiegészítő nyilatkozatot is elfogadnak. A vitában a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért párt egyik képviselője úgy fogalmazott, az ENSZ paktum egy trójai faló.

Szerdán a holland kormány azt közölte, hogy bár támogatja az ENSZ migrációs csomagját, egy kiegészítő nyilatkozatot készül elfogadni, amiben kimondják, a paktum csak elméleti megállapításokat tartalmaz, jogilag nem kötelezheti Hollandiát a törvényei módosítására.

Az EU kiáll a dokumentum mellett

Az Európai Unió vezetői eddig határozottan kiálltak a dokumentum mellett. Az Európai Bizottság szóvivője úgy fogalmazott, „hisszük, hogy a migráció egy globális kihívás, amelyet csakis egy globális megoldás, a felelősség globális megosztása oldhat fel”.

A bizottság egyébként szerdán arra is javaslatot tett, hogy az EU különítsen el csaknem egymilliárd eurót a migrációs, menekültügyi és biztonsági válság kezelésére. A több mint háromszázmilliárd forintos keret felét már jövőre elköltenék, egyebek mellett a bevándorlók áttelepítési programjára.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »