Újabb trükkön bukhatnak el Vonáék

Újabb trükkön bukhatnak el Vonáék

Bombahírt közölt pénteki számában a Magyar Idők: mint írták, az Állami Számvevőszék két év múlva soron következő vizsgálata valószínűleg újabb, a tavaszinál is nagyobb mértékű tiltott pártfinanszírozást állapított volna meg a Jobbiknál, ezért a párt gyorsan megszabadult a szeptemberben trükkösen vásárolt plakáthelyektől. Köztudott: a mostani, több mint 600 milliós büntetést az előző, tavaszi plakátkampány miatti anomáliák miatt kapta az ellenzéki párt.

A napilap szerint az előzőnél jóval több pénzről van szó, mint a tavaszi plakátok miatt: a december 15-ig tartó időszakban az 1019 plakáthelyre vonatkozó meglévő szerződések, illetve hivatalos árak alapján átlagolt, 215 900 forinttal számolva több mint 598 millió forint értékű hirdetési felülethez jutott a Jobbik, amiből a szerződések értelmében az ellenzéki pártnak valamivel több mint 129 millió forintot kellett volna 2018. május 31-i kifizetnie Simicska Lajos két cégének: a Publimont Kft.-nek és az Euro Publicity Kft.-nek.

Eddig a párt – szep­tember 28-ig – 27,5 millió forintot fizetett a hirdetési felületekért, ami az 1019 darab plakáthely piaci átlagárához képest több mint 571 millió forint eltérést mutat, azaz a nagyvállalkozó közvetve ennyi pénzzel támogatta a Jobbikot – mutatott rá cikkében a napilap.

Azt írják: amennyiben a párt a teljes vételárat kifizette volna december közepéig, akkor is majd 470 millió forint lett volna a kifogásolható kampánytámogatás. Ráadásul – teszik hozzá – a szeptemberi plakátüzletet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) még nem is vizsgálhatta, hiszen a szervezet a tavaszi, a kormányt tolvajnak bemutató kampány reklámköltései miatt büntette meg a pártot mindent egybevéve 662 millió forintra, tehát a következő ÁSZ-vizsgálatnál valószínűleg újabb, hatalmas büntetéssel kellett volna szembesülnie a pártnak. Úgy tudja a napilap, hogy a számvevőszéki jelentéstervezet és a plakáthelyekkel kapcsolatos szerződések nyilvánosságra kerülése miatt a Jobbik végül visszaadta Simicska cégeinek a plakáthelyeket.

Hírdetés

Tavaszi plakátügy: megérkezett a Jobbik válasza

Több napig tartó politikai nyilatkozatok után az ellenzéki párt érdemben reagált az ÁSZ jelentésében megfogalmazottakra, a dokumentumot személyesen Volner János, a párt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője, valamint Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója vitte be. Az ÁSZ épülete előtt Volner János kérdésre válaszolva elmondta: huszonöt oldalban szedték össze, hogy miért tartják az ÁSZ korábbi megállapításait jogszerűtlennek és minden valóságalapot nélkülözőnek.

A Magyar Idők úgy tudja, a mindössze néhány számot, de annál több adatfeltöltési igazolást felvonultató dokumentum szerint a számvevőszék szakmaiatlan volt, és direkt akadályozta a vizsgálatot.

Magyar Idők / hirado.hu

The post Újabb trükkön bukhatnak el Vonáék appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »