Újabb sci-fi álom vált valóra

A science fiction alkotásokban az űrhajók és egyéb tárgyak távolról való megragadására és vontatására használt vonósugarak valóságban is működő, hanghullámokkal dolgozó változatát fejlesztették ki brit kutatók.

A szakemberek olyan vonósugarat fejlesztettek ki, amely magas amplitúdójú hanghullámokat alkalmazva lebegtet, mozgat és forgat apró tárgyakat, anélkül, hogy fizikai kapcsolatba lépne azokkal.

Hungarocell golyót manipuláltak

„Akusztikus hologramokat” hoztak létre 64 apró hangszóróból – transzduktorból – érkező hanghullámokat használva a tárgyak érintés nélküli irányításához. A hullámok csipesz alakba rendeződve emelték fel a tárgyat, örvénnyé alakulva lebegtették és ketrecként körülölelve tartották egy helyben.

Hírdetés

„Egy szimpla hullám csupán eltolná a részecskét terjedési irányába. Több hullám azonban keresztezi egymást és komplex, háromdimenziós akusztikus formákat hoz létre, amelyek minden irányból nyomást gyakorolnak és egy helyben tartják a részecskét” – magyarázta a kutatást vezető Asier Marzo, a Bristoli Egyetem és a spanyolországi Navarrai Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a hangvonósugárral manipulált eddigi legnagyobb tárgy egy négy milliméter átmérőjű hungarocell golyó volt.

Orvosi célokra kiváló lenne

„Speciális, nagy teljesítményű transzduktorokkal akár acélgolyók lebegtetése is lehetséges” – jegyezte meg a szakember, aki szerint a technológiát az orvostudományban is lehetne alkalmazni.

Mint kifejtette, a hang képes keresztülhatolni a vízen és az emberi szöveten, ami lehetővé tenné egyebek között vérrögök, vesekövek és mikrosebészeti eszközök testen belüli mozgatását mindenfajta behatolás nélkül. A nagyobb tárgyak nagyobb távolságból való lebegtetésére alkalmas hangvonósugarakkal zérógravitációs környezetben – például a Nemzetközi Űrállomáson – lévő tárgyakat is lehetne manipulálni.

A kutatásban, amelyről a Nature Communications című folyóiratban jelent meg tanulmány, a Sussexi Egyetem és az Ultrahaptics nevű brit vállalat is részt vett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »