Újabb részletek a Clinton Alapítvány „szokásairól”

A Clinton Alapítvány anyagi támogatóit különleges bánásmódban részesítette a Hillary Clinton vezette amerikai külügyi tárca – derül ki az ABC amerikai televíziócsatorna beszámolójából az egykori first lady elektronikus levelezésére hivatkozva, amelyet a minisztérium a Citizen United nevű konzervatív csoport kezdeményezésére egy bírósági határozat nyomán adott ki.

A levelek bepillantást engednek a Clinton Alapítvány és Hillary Clinton bizalmas munkatársainak Clinton külügyminisztersége idején ápolt közvetlen kapcsolataiba.

Az elsőként az ABC által – még szombat este – nyilvánosságra hozott dokumentumok egyikéből, a Clinton legfőbb bizalmasának, Huma Abedinnek küldött, 2010 decemberében keltezett levélből például az derül ki, hogy Doug Band, a Clinton Alapítvány akkori vezető tisztségviselője potenciális vendéglistát állított össze a Hu Csin-tao kínai államfő tiszteletére 2011 januárjában a Fehér Házban adott díszvacsorára, és a listán három olyan vezető üzletember szerepel, aki dollármilliókat adományozott a Clinton Alapítványnak: Bob McCann, a UBS bank akkori elnöke, Judith Rodin, a Rockefeller Alapítvány elnöke és Hikmet Ersek, a pénzátutalásokkal foglalkozó globális cég, a Western Union elnök-vezérigazgatója.

Hírdetés

A Clinton Alapítvány honlapja szerint a UBS 500 ezer és 1 millió dollár közötti összeget ajánlott fel a Clinton család magánalapítványának, a Rockefeller Alapítványtól 10 és 25 millió dollár közötti összeg érkezett a kasszába, a Western Union és alapítványa pedig 1 és 5 millió dollár közötti összeget adományozott.

A levelekből az is kiderül, hogy az adományozóknak még a vacsoraasztal körül is előkelő helyet szántak. Így például azt kérték, hogy Judith Rodint Joe Biden alelnök asztalához ültessék.

Az ABC megkereste Doug Bandet, aki nem kívánt válaszolni a televízió munkatársainak. A Clinton Alapítvány jelenlegi szóvivője, Craig Minassian azt mondta, „az íméleknek nincs közük a Clinton Alapítvány mások életét világszerte jobbá tevő munkájához”.

A külügyi tárca közölte: nem tudja kiadni a szóban forgó díszvacsora résztvevőinek listáját.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »