Újabb részletek a balatoni stégbontások ügyében

Újabb részletek a balatoni stégbontások ügyében

Az utcai közösségek által épített stégek csak akkor kaphatak engedélyt, ha egyesületet alapítanak a tulajdonosok.

Mint arról már az Infostart több cikkben is beszámolt, a Balaton több településén megkezdték az illegálisan épített stégek elbontását. Legutóbb Balatonmáriafürdőn tartottak fórumot az ügyben, ahol a mintegy 200 stég csaknem 60 százalékának nincs engedélye.

Hírdetés

A napi.hu arról ír, hogy a helyhatóságok évek óta nem tettek semmit az illegális stégek ellen, ezért idén nyáron lakossági bejelentések alapján a vízügy lépett, noha a bontás nem is az ő feladata lenne.

Az eljárás szerint ha egy engedély nélküli stégen szerepel név, akkor megpróbálják elérni a tulajdonost, hogy maga bontsa el a bejárót, illetve ha arra van lehetőség – főleg a vízben lévő stégek esetében –, szerezzen rá engedélyt. Ellenkező esetben ki kell fizetni az elbontatást, aminek a költsége több százezer forint is lehet.

Most 60-100 éve létesült lejárók válnak hirtelen illegálissá egy későbbi jogszabály alapján. Balatonmáriafürdőn például legfeljebb 21 kaphat engedélyt. Az utcai molóközösségeknek ráadásul legalább egyesületet kell alakítaniuk, mert a kizárólag jogi személy kérhet engedélyt, amihez szükség lesz a vízügyi hatóság támogatására, de a döntést a megyei kormányhivatal hozza majd meg.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »