Újabb rekordot döntött a járvány itthon

Újabb rekordot döntött a járvány itthon

Már 50 ezer felett van a koronavírussal fertőzöttek száma, kétezernél is több embert kezelnek kórházban.

1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 50 180-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Ez a negyedik legrosszabb napi adat.

Elhunyt 48 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1259 főre emelkedett.

Ez új napi halálozási rekordot jelent, meghaladva az előző napi 38 elhunytat.

14 905-en már meggyógyultak, számuk egy nap alatt 268-cal nőtt.

Az aktív fertőzöttek száma 34 016, 1107-tel több, mint kedden.

Már 2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban – számuk 63-mal emelkedett, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen, a kedden közölthez képest néggyel többen.

Az aktív fertőzöttek 30%-a, az elhunytak 39%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti.

Hírdetés

Hatósági házi karanténban 25 203-an tartózkodnak, számuk egy nap alatt 423-mal nőtt. A mintavételek száma eddig összesen 919 481, egy nap alatt 9113 tesztet végeztek.

A kormányzati tájékoztató oldalon azt írják, hogy a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség.

Egész Európában dinamikusan terjed a vírus, ezért a határellenőrzés és a beutazási korlátozás továbbra is érvényben van. Müller Cecília országos tisztifőorvos keddi tájékoztatóján arra kérte az embereket, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket.

  • Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is.
  • 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.
  • A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.
  • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.
  • Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az Operatív Törzs jelenleg 64 óvodában és 31 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 176 osztálynál és 17 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

Nyitókép: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »