Újabb régiót szakítanának ki népszavazással Ukrajnából az oroszok

Újabb régiót szakítanának ki népszavazással Ukrajnából az oroszok

Oroszország referendumot akar szervezni hogy egy újabb független szakadár területet, egy Herszoni Népköztársaságot hozzon létre, központja pedig az elfoglalt dél-ukrajnai Herszon lenne – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán elnök.

Kuleba szerint Oroszország ugyanúgy jár el, mint 2014-ben, amikor leválasztotta Ukrajnáról a kelet-ukrajnai donyecki és luhanszki “népköztársaságokat”, amelyeket Oroszország nemrég ismert el önálló államként. Kuleba szerint nem kérdés, hogy a herszoni népszavazást manipulálnák, állítása szerint az oroszoknak nincs támogatottsága a városban.

Hírdetés

A népszavazásról szóló híreket az AFP hírügynökségnek megerősítette Szerhij Hlany, a herszoni regionális tanács tagja, aki szerint az oroszok meghallgatásra behívják a képviselőket, hogy megtudják, hajlandók-e együttműködni az oroszokkal.

Korábbi elemzések egyik forgatókönyve szerint Oroszország Ukrajna elfoglalása után ha meg is tartaná annak területi egységét, nagyobb jogkörrel rendelkező autonóm (és így könnyebben befolyásolható) szövetségi tagállamokra osztaná fel, amelyek nyilván vétójoggal rendelkezhetnének például olyan kérdésekben, mint az EU- vagy NATO-tagság.

Körkép.s, AFP


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »