Újabb rákoskeresztúri emberölés: eltervezhette a gyilkosságot a gimnazista

Újabb rákoskeresztúri emberölés: eltervezhette a gyilkosságot a gimnazista

Házi őrizetbe került az a 17 éves gimnazista fiú, akit azzal gyanúsítanak, hogy múlt pénteken este megölte volt barátnőjét, a 19 éves S. Fannit. A gyilkosság ugyanabban a XVII. kerületi, rákoskeresztúri Újlak utcában történt, ahol január 7-én egy férfi lőfegyverrel meggyilkolta volt párját a nő gyermekének szeme láttára, valamint végzett a fiatal nő új udvarlójával is, később pedig öngyilkos lett.

A véres események egyaránt szerelemféltésre vezethetőek vissza: a két elkövető nem bírta megemészteni, hogy párja szakított vele. Dávid és Fanni korábban a rákoskeresztúri Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium tanulóiként ismerkedtek meg, ahol Dávid jelenleg harmadik évfolyamos gimnazista, természettudományos szakirányon. Az idősebb Fanni ekkor már nem volt az iskola tanulója, érettségije után tanfolyamra járt, egyetemre készült. A Bors úgy tudja, a lány kezdeményezte a szakítást Dáviddal, aki ezt nem hagyta annyiban. Többször is zaklatta, fenyegette Fannit,

az egy héttel ezelőtti rákoskeresztúri gyilkosság után pedig azt mondta neki, hogy ha nem kezdik újra a kapcsolatot, akkor a lány úgy végzi majd, mint a korábbi gyilkosság áldozata.

Dávid be is váltotta fenyegetését, amelynek különösen kegyetlen módját választotta. A fiú annak az Újlak utcai panelháznak a hatodik emeletén várakozott Fannira, ahol a lány lakott. Érkezésekor hátulról leütötte a lányt, majd hidegvérrel átvágta a torkát, így Fanni még kiáltani sem tudott segítségért.

A vérbe fagyott holttestre később egy 12 éves gyerek talált rá a lépcsőházban. Dávid ezután sietve elhagyta a helyszínt, ám a rendőrök alig két órán belül elfogták: a szülők elmondták, Dávid már korábban is zaklatta Fannit, így könnyen azonosították. A fiú ügyvédje, Hegedűs András a Borsnak úgy nyilatkozott, ügyfele beismerte tettét, azonban magyarázatot nem tudott adni rá.

Emiatt orvosszakértői vizsgálatok következnek az ügyben, hogy megállapíthassák Dávid beszámíthatóságát.

Hírdetés

A hatályos büntető törvénykönyv az erős felindulásból elkövetett emberölést külön paragrafusban tárgyalja, tehát „aki mást méltányolható okból származó erős felindulásban megöl, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Az ítélkezési gyakorlat szerint az erős felindulás lényege a fiziológiai, élettani affektus, vagyis az „érzelmi fellobbanás” tudatszűkítő hatása, ami miatt az elkövető belső egyensúlya megbomlik, tudata elhomályosul, cselekményének átgondolására, megfontolására képtelen.

http://mno.hu/

Csakhogy az eddigi információk ismeretében Dávid ű

egy nála lévő késsel várakozott a hazaérkező Fannira, azaz előre eltervezte tettét. Ez pedig kizárja az erős felindulás tényállását.

Az orvosszakértő azonban még megállapíthatja, hogy a gyanúsított kóros elmeállapota következtében cselekedett. A bíróság azzal indokolta W. Dávid előzetes letartóztatásának mellőzését, hogy rendezett családi körülmények között, a családjával él, és magatartásával sehol nem volt probléma.

Végh József kriminálpszichológus szerint a hasonló esetekben – általánosságban kijelenthető, hogy – a tettes mindenképpen elkövette volna a támadást, akkor is, ha előzőleg nem történik olyan hasonló indítékú gyilkosság, mint amelynek híre egy héttel ezelőtt bejárta a médiát. – Ha megszületik a gondolat, bármi kiválthatja az erőszakos cselekedetet a potenciális bűnelkövetőben, akár egy ilyen témájú film is. Szerelemféltéskor a férfi elkövető a férfiasságát érzi megkérdőjelezve, és ez sarkallja tettére – mondta a szakértő.

Kérdéseinkre a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Hicz János csak annyit árult el, hogy az eset miatt pszichológus foglalkozik W. Dávid osztálytársaival.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »