Újabb pofont kapott Ukrajna Oroszországtól

Az ukrán áruk tranzitja elleni korlátozások kiterjesztése 90 százalékban érinti az Oroszországon keresztülhaladó exportot Kazahsztánba és Kirgizisztánba – jelentette ki Ukrajna gazdasági miniszter-helyettese, Natalia Mikolszkaja.

A politikus Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletére hivatkozott, mely szerint az ukrán áruk tranzitját tovább korlátozzák Oroszország területén. Ukrajna csak azokat az árukat szállíthatja továbbra is az orosz útszakaszokon, melyekre Oroszországban nem kell behozatali vámot fizetni – írja a RIA Novosztyi.

„Számításaink alapján a Kirgizisztán és a Kazahsztánba történő exportunk 90 százalékáról van szó.” – mondta Mikolszkaja.

Hírdetés

A miniszter-helyettes azt s közölte, hogy Kazahsztánba az ukrán export 98 százaléka Oroszországon keresztül jut el, ami körülbelül 682 millió dollárt jelent évente. Kirgizisztánba ugyanez a mutató 93,9 százalék, évi 70 millió dollár.

Vlagyimir Putyin változtatásokat eszközölt korábbi elnöki rendeletében, amely garantálja Oroszország gazdasági biztonságát és az orosz nemzeti érdekeket. A rendelet érvényességét meghosszabbították 2017. december 31-ig. A jelenleg érvényben lévő eljárás alapján Ukrajnából Kazahsztánba csak a megállapított ellenőrzési pontokon, megadott útvonalakon, valamint a vámügy által lepecsételt árukat lehet Oroszországon keresztül átszállítani.

Rovatok: GazdaságTelepülés: OroszországCímkék: Ukrajna, export, ukrán gazdaság, ukrajnai hírek, Kirgizisztán, Kazahsztán, Oroszország, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »