Újabb parlamenti képviselőt gyilkolt meg az as-Sabaab

Az as-Sabaab iszlamista milícia bejelentette vasárnap, hogy fegyveresei gyilkolták meg az előző nap Mogadishuban egy szomáliai parlamenti képviselőt és testőreit.

Abdulahi Husszein Mohamud képviselő autóval utazott a fővárosban, amikor fegyveresek lecsaptak rá. Megölték két testőrét és a sofőrjét is.

A milícia vasárnapi bejelentésében közölte, hogy folytatják a képviselők elleni támadásaikat.

Hírdetés

Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnök feldúltan reagált a gyilkosságra szombat esti sajtótájékoztatóján. Néhány hónappal ezelőtt is megöltek egy képviselőt, akkor az autonóm Puntland tartomány parlamenti küldöttjét.

A csoport erősen meggyengült

A héten jelentette be a hadsereg egyik tisztségviselője, hogy a kormányhadsereg és az Afrikai Unió csapatai kiszorították az as-Sabaabot az egyik utolsó bázisáról Szomália délnyugati részében. A szélsőségesek visszavonultak Bardheréből, a térség egyik utolsó, általuk ellenőrzött városából, ugyanakkor a kormányzati és civil célpontok elleni támadások miatt továbbra is veszélyesek a kelet-afrikai országban.

A Szomáliával szomszédos Kenyában tett látogatásán Barack Obama amerikai elnök szombaton arról beszélt, hogy bár az as-Sabaab továbbra is veszélyt jelent, a csoport erősen meggyengült. Az amerikai légierő drónokkal rendszeresen támadja az iszlamista milíciát az Afrika szarvaként is emlegetett északkelet-afrikai régióban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »