Újabb országba tört be az Iszlám Állam

Újabb országba tört be az Iszlám Állam

Indiában is megjelent az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet, de nincs esélye arra, hogy kiterjessze befolyását, mivel az ország muszlim lakossága nyíltan fellép a radikálisok ellen – mondta Rádzs Nath Szingh belügyminiszter szerdán az államok tanácsa (az indiai felsőház) meghallgatásán.

„Biztonsági szolgálataink regisztrálták az IÁ tevékenységének néhány esetét, ugyanakkor összességében a helyzet nem ad okot riadalomra, mivel az indiai muszlim közösség nem engedi meg számára, hogy kiterjessze csápjait az országban” – szögezte le a belügyi tárca vezetője.

Hírdetés

Szingh szerint az IÁ-hoz eddig 23 indiai csatlakozott, akik közül 6-an meghaltak Irakban és Szíriában. Emellett mintegy 150 indiait tartanak megfigyelés alatt, és 6 ember ellen indult eljárás, akiket azzal vádolnak, hogy közük van a dzsihadista szervezethez.

Ázsia szívében az Iszlám Állam?
Közép-Ázsia diktátorai számára komoly fejtörést jelentenek a régióban megjelent és aktívan toborzó iszlám radikálisok, akik akár Oroszországba is beszivároghattak. Nem tudni pontosan, hány dzsihadistáról beszélhetünk, ahogy azt sem, mennyire komoly a veszély. Az évekig a térségben élő és tanító Dunay Pállal, a NATO-t és Európát érintő biztonsági kérdések professzorával (George C. Marshall European Center for Security Studies) beszélgettünk tavaly októberben. Az interjút itt éri el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »