Újabb orosz katonai szakértők érkeztek Venezuelába

Újabb orosz katonai szakértők érkeztek Venezuelába

Oroszország támogatja Venezuela összes legitim hatalmi szervét, és síkra száll az államfő az ellenzék közötti párbeszéd mellett – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor szerdán Moszkvában fogadta venezuelai hivatali partnerét, Nicolás Madurót.

    “A párbeszéd bárminemű megtagadását irracionálisnak, az ország számára károsnak és a lakosság jóléte számára kizárólag fenyegetést jelentő kockázatnak látjuk” – mondta Putyin.
    Maduro azt hangoztatta, hogy Moszkva és Caracas “bebizonyította: képes együttműködni és bármilyen akadályt közösen leküzdeni”.  
    Putyin “humanitárius együttműködésnek” nevezte az amerikai szankciók által sújtott Venezuelába irányuló orosz agrárkivitelt, amely, mint mondta, “egyenes összefüggésben áll a lakosság jólétével és közvetlen élelmiszer-szükségletével”. Az orosz elnök szerint  Moszkva rövidesen 1,5 millió adag influenza-vakcinát küld Caracasnak, és kész akár 5 millió dózis folyamatos szállítására is.
    Kijelentette, hogy az elmúlt hónap során a kétoldalú áruforgalom 10 százalékkal nőtt, a Venezuelában eszközölt orosz beruházások értéke pedig eléri a négymilliárd dollárt. Közölte, hogy Oroszország tartja magát a Venezuelába exportált orosz haditechnika karbantartásáról kötött megállapodáshoz.
    Az Interfax 2017 végi adatokra hivatkozva az írta, hogy Venezuela az orosz fegyverzetek és haditechnika legjelentősebb felhasználója a latin-amerikai régióban, a hadiipari együttműködés keretében aláírt megállapodások értéke mintegy a 11 milliárd dollár. Az orosz hírügynökség szerdai jelentése szerint egyébként újabb orosz katonai szakértők érkeztek a dél-amerikai országba.
    Maduro hétfőn jelentette be moszkvai látogatását, röviddel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete határozatban minősítette “illegitim rezsimnek” a rendszerét. Január végén Juan Guaido, a parlament elnöke ügyvezető államfővé nyilvánította magát, amit az Egyesült Államok, az amerikai kontinens legtöbb állama és az Európai Unió is elismert.

Hírdetés

The post Újabb orosz katonai szakértők érkeztek Venezuelába appeared first on .


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »