Újabb nagyágyú lép vissza a versenytől mentális problémák miatt

Újabb nagyágyú lép vissza a versenytől mentális problémák miatt

Az utóbbi időben előtérbe került a sportolók mentális állapota. Több ok is áll a visszalépések (teljes szezonkihagyások vagy egy-egy versenytől, versenyszámtól való távolmaradás) hátterében.

Chloe Kim, az amerikaiak kétszeres olimpiai aranyérmes hódeszkása mentális problémák miatt kihagyja a teljes 2022-23-as idényt.

A 22. születésnapját múlt szombaton ünneplő sportoló a Cheddar News portálnak kifejtette: egy rendkívül szórakoztató, ám egyben fárasztó szezon után, amely olimpiai év volt, nem akar azonnal visszatérni.

„Csak szeretném kiélvezni ezt az időszakot, átélni az egészet, és csak akkor visszatérni, ha már teljesen felkészültnek érzem magam. A tervem ugyanis az, hogy a harmadik aranyérmet is szeretném megszerezni” – nyilatkozta.

Hírdetés

Kim 2018-ban, Phjongcshangban 17 évesen nyerte meg a hódeszkások félcső versenyszámát, és sportágának legfiatalabb női olimpiai aranyérmese lett. A sportoló a mostanihoz hasonló okokra, valamint tanulmányaira hivatkozva a 2018-as ötkarikás játékok után is kihagyott egy teljes idényt. Az amerikai versenyző Pekingben a félcső abszolút favoritjaként, már a 2019-es és a 2021-es világbajnokság győzteseként állt rajthoz, és megvédte olimpiai címét.

Nem ő az első, aki „visszahúzódással” óvja a mentális egészségét. Nagy port kavart a tokiói olimián, amikor Simone Biles nem sérülés, hanem mentális egészségének megőrzése érdekében lépett vissza a női tornászok – orosz sikerrel zárult – csapatversenyétől az első szer után. Később mégis versenyzett, az olimpia után viszont úgy értékelt, hogy a mentális állapota miatt hiba volt indulnia, utalva a nagy port kavart ügyre, amelyben a szexuális visszaéléseket végül be is ismerte Larry Nassar sportorvos.

A napokban derült ki, hogy a női 100 méteres pillangóúszás olimpiai és világbajnoka, a kanadaiak olimpiai és világbajnok úszója, Maggie MacNeil bár a kedvenc távján megnyerte a kanadai válogatót, mentális okokra hivatkozva mégsem indul el egyéniben a június 18-án rajtoló budapesti vizes világbajnokságon.

„Átestem néhány olimpia utáni nehézségen, ami komoly kihívást jelentett a számomra – mondta a kínai születésű, 22 éves úszó. – Azóta tudom, hogy mások is küzdenek hasonló problémákkal. Nehéz a csúcson maradni és ez nagy nyomást jelent. Nyugalomra van szükségem nyáron. Edzeni szeretnék és megfelelően képviselni Kanadát, de muszáj egy kicsit kiengednem. Az ember mentális és fizikai egészsége fontosabb a sportnál” – idézte őt az M4sport.hu.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »