Újabb nagy tó száradt ki Magyarországon

Újabb nagy tó száradt ki Magyarországon

Régen fordult elő, hogy a védett és ritka madaraknak otthont adó Büdös-szék áprilisban kiszáradjon. Nagyon nagy veszély fenyeget a szakemberek szerint, mert ez egy ijesztő folyamat kezdete.

A fokozottan védett madárrezervátumként számon tartott, Pusztaszertől keletre található 60 hektáros, sekély vizű tó átlagosan nyolcévente, és akkor is csak nyár végére szokott kiszáradni.

Áprilisban, a védett és ritka madarak költési időszakában emberemlékezet óta nem fordult elő ilyen.

A tó és környezete több mint 220 madárfajnak ad otthont, köztük olyan ritkaságoknak, mint a gulipán, a piroslábú cankó, a nagy goda vagy az idei év madarának választott gólyatöcs.

Hírdetés

A sekély vizű élőhelyeket kedvelő madarakat százas nagyságrendben érinti büdös-széki otthonuk elvesztése

– írja a delmagyar.hu.

Csapadék híján a speciális életközösségeknek helyet adó sziki vizes élőhelyeknek nincs vízutánpótlásuk. Nemcsak a Szeri-puszta gyepei, szikes tavai száradtak ki, ez a jellemző a teljes Duna–Tisza közére, sőt a kardoskúti Fehér-tóra is. Több tízezer hektáron szűnt meg ezeknek a madaraknak a költőhelyük. Emiatt a populáció jelentős csökkenése várható az egész Dél-Alföldön.

A Szeri-pusztán élő madaraknak máshol kell átmeneti otthont találniuk: ha szerencséjük van, áttelepülnek a mesterséges vízborítású élőhelyekre, mint például a mórahalmi Nagyszéksós-tó. Így azonban ott nagyon megnő a sűrűségük, a lehetőségeik pedig korlátozottak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »