Újabb nagy horderejű intézkedéseket vezetett be több hazai város

Újabb nagy horderejű intézkedéseket vezetett be több hazai város

Több nagyvárosban újabb óvodákat nyitnak meg a gyerekek felügyeletére, országszerte a koronavírus-fertőzés ellen védő maszkokat osztanak, időseken, rászorulókon segítenek az önkormányzatok.

Székesfehérváron az egyre növekvő igények miatt hétfőtől újabb ügyeletes óvodát nyitottak ki. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Tolnai utcai óvoda mellett a Napsugár Óvoda is fogadja a gyerekeket a rendkívüli helyzetben, a bölcsődéknél egyelőre nincs változás.

Debrecenben változik az óvodai ügyeletet ellátó intézmények köre: az eddigi öt kijelölt óvodát május 4-től másik nyolc óvoda váltja fel – közölte az önkormányzat sajtószolgálata az MTI-vel. A városban továbbra is lehetőség van arra, hogy a szülők óvodásoknak és iskolai tanulóknak – ügyeleti ellátáson kívül is – étkezést igényeljenek, ezt a saját intézményen keresztül kérhetik – tették hozzá.

Pécsett is bővítik az óvodák ügyeleti rendszerét. Kilencről tizenkettőre emelkedik a helyszínek száma, és tizenhét csoport helyett huszonöt fogadja a gyerekeket, tekintet nélkül arra, hogy városi, magán- vagy egyházi fenntartású intézménybe járnak – tájékoztott közleményében az önkormányzat.

Mohácson háztartásonként két-két orvosi textilből varrott, mosható, fertőtleníthető védőmaszkot juttatnak el a következő napokban a Duna-parti városban élőknek – közölte Csorbai Ferenc polgármester a közösségi oldalán.

Szegeden a polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az érettségi vizsgák hetében, hétfőtől péntekig 7 óra 30 és 8 óra 30 perc, valamint 13 óra és 14 óra 50 perc között minden vonalon megduplázzák a villamos- és trolibuszjáratok számát, a májusra tömegközlekedési bérletet vásárlóknak pedig ingyen adnak maszkokat. A Tisza-parti városban ezer FFP2-es maszkot adományozott a háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak, valamint időseket gondozó, bentlakásos intézmények munkatársainak a Szeged Első Lions Club és a Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged.

Hírdetés

A Nógrád megyei Pásztón elkezdődött azoknak a gyerekeknek az online oktatása, akik otthon eszközhiány vagy tanulási segítség nélkül nem tudtak bekapcsolódni a digitális tanrendbe – tudatta a program szakmai vezetője. Váczi Tünde elmondta: a Csillag téri közösségi térben internetelérést, íróasztalt, számítógépes hozzáférést biztosítanak személyes felügyelettel és távoktatással.

A Békés megyei Kötegyán községben – Hajdu-Szűcs Mária Kornélia polgármester közlése szerint – azok az érettségizők, akiknek nincs védőfelszerelésük, fertőtleníthető szájmaszkot igényelhetnek a községházán. A Dél-Békés Mentőcsoport önkéntesei Szabadkígyóson osztottak szét ezerötszáz szájmaszkot és négyezer liter fertőtlenítőszert több mint ötszáz embernek – közölték közösségi oldalukon.

Szolnokon a Hetényi Géza Kórház Kardiológiai Centrumának szakorvosai szív- és érrendszeri betegeknek, magas vérnyomástól szenvedőknek nyújtanak telefonos segítséget, segítve, hogy a régió kardiológiai betegei a járvány idején is megfelelő ellátást kapjanak – írta honlapján az intézmény. A centrum hétfőtől csütörtökig 9 és 14, pénteken 9 és 12 óra között érhető el a 20/435-9103-as telefonszámon.

Miskolcon támogató és tájékoztató szolgálatot indítottak a városban élő szociális és egészségügyi szakemberek. A polgármesteri hivatal sajtóosztálya az MTI-vel közölte: egészségügyi kérdésekkel a +36 70 622 8565-ös, szociális gondok esetén pedig a +36 70 421 4447-es szám hívható. E-mailben a [email protected] címen lehet kérdéseket feltenni az önkéntes segítőknek.

A soproni önkormányzat a fogyatékossággal élőkre és a mozgáskorlátozottakra is kiterjesztette a veszélyhelyzet idejére bevezetett idősellátási programot. Ez azt jelenti, hogy az érintettek ugyanúgy kérhetik az önkormányzat segítségét az élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésben és az étkeztetésben – közölte közösségi oldalán Farkas Ciprián polgármester.

A Somogy megyei Csurgón koronavírus-előszűrő sátrat állítottak fel a kistérségi járóbeteg-szakellátó központ sürgősségi ügyeletének bejáratánál, hogy az épületbe ne léphessenek be olyan betegek, akik koronavírus-fertőzöttek lehetnek. A somogyi városban adománygyűjtés is indult a járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülő családoknak. A támogatásokat a Csurgói Napsugár Egyesület adománygyűjtő számlájára várják, a pénzből tartósélelmiszer-csomagokat vesznek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »