Újabb merénylet Németországban

Újabb merénylet Németországban

Merénylet volt egy bajor kisvárosban vasárnap késő este. 12 ember sebesült meg, az egyetlen áldozat az a szíriai bevándorló, akinek a hátizsákja tele volt robbanószerrel. Németországban 1 hét alatt 4 támadás volt, ezek közül kettőnek – a hatóságok szerint – nincs köze az iszlamizmushoz és a terrorizmushoz.

A rendőrség különleges alakulatai fésülik át az utcákat Ansbachban. A bajor kisvárosban szabadtéri zenei fesztivál zajlik. A bejárat közelében, egy szórakozóhelynél robbantotta fel magát egy 21 éves szír származású férfi. 2 éve érkezett az országba, a menedékkérelmét tavaly elutasították, de kapott ideiglenes tartózkodási engedélyt és nem utasították ki.

„Eredetileg egy gázrobbanást vizsgáltunk, de aztán kiderült, hogy erről nincs szó, biztos, hogy robbanószerkezet lépett működésbe. Az áldozat az a férfi, akinél a robbanószer volt, a sérülteket pedig azonnal kórházba szállították, a jelenlegi információk szerint nincs köztük életveszélyes sérült” – mondta Carla Seidel, Ansbach polgármestere.

A hatóságok szerint az elkövető hátizsákja tele volt robbanószerrel, ami több embert megölhetett volna.

„Kimentem sétálni, gondoltam elmegyek a koncertek felé, belehallgatok az utcáról. Akkor hallottam egy hatalmas robbanást, aztán rengeteg ember kezdett futni felém a városközpont irányából, aztán megjelentek a rendőrök is – mondta egy szemtanú.

Németországban egy hét alatt 4 támadás volt, Würzburgban egy afgán tinédzser egy vonaton baltával sebesített meg 4 embert. Pénteken Münchenben volt lövöldözés, aztán pedig Reutlingenben késelés.

Hírdetés

Ami biztos nem terrorcselekmény, az a reutlingeni eset. Itt egy szír bevándorló késelt meg egy lengyel nőt, akivel együtt dolgoztak egy kebabosnál, a rendőrség szerint szerelmes volt a nőbe, aki ezt nem viszonozta.

„Nálunk dolgozott. Vasárnap délben bejött, de nagyon furcsán viselkedett, hazaküldtem. Később visszajött a hátsó bejáraton keresztül és vitatkozni kezdett a nővel, aki a mosogatást végezte a konyhán. Kimentek az utcára, itt is vitatkoztak, és mint kiderült, a férfi hátulról megkéselte, utána pedig az egyik szomszédra is rátámadt, aki megpróbált közbeavatkozni – mondta a reutlingeni elkövető munkaadója.

A támadások miatt a német belügyminiszter azt tervezi, hogy szigorítják a fegyvertartási szabályokat. A pénteki müncheni támadás után merült fel ez. Az áldozatokért vasárnap tartottak virrasztást.

„Nagyon rossz lett a hangulat az egész városban. Az emberek dühösek, hogy ilyen történhetett. A gonoszság egyre elterjedtebb a társadalomban” – mondta egy müncheni nő.

A hatóságok szerint a müncheni elkövető se iszlamista volt, csak egy frusztrált tinédzser, akit sokat csúfoltak az iskolában. A kiközösítés miatt már legalább egy éve tervezett támadást, eredetileg az iskolájában.

„Hasonló támadások korábban is voltak, például 2009-ben Winnendenben. Hála Istennek a támadásnak nem volt terrorista háttere, nem csoportos elkövetőkről volt szó” – mondta Sigmar Gabriel, német kancellár-helyettes.

A müncheni támadás áldozatai között egy német-magyar kettős állampolgár is volt, aki már 10 éve élt Németországban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »