Újabb menekülteket érintő tragédia a líbiai partoknál – A Sant’Egidio közösség megoldást sürget

Újabb menekülteket érintő tragédia a líbiai partoknál – A Sant’Egidio közösség megoldást sürget

Év eleje óta 8604 bevándorló érkezett Olaszországba, a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett 3295-höz képest. A legutóbbi, több mint 100 emberéletet követelő tengeri szerencsétlenségre a közösség Sant’Egidio közösség közleményben reagált, amit alább adunk közre.

„Líbia partjainál bekövetkezett az immár sokadik tragédia. Az áldozatok száma – néhány nem kormányzati szervezet becslései szerint – meghaladja a százat. A Sant’Egidio közösség mindenekelőtt részvétét nyilvánítja azon migránsok családjainak, akik szülőföldjükről történő indulásuk óta mérhetetlen szenvedéseknek és bántalmazásoknak voltak kitéve, mígnem odavesztek a Földközi-tengeren.

Az együttérzés, az irgalom érzéseinek kell teret adnunk; e nélkül fennáll a veszélye annak, hogy a világjárvány megterhelő légkörében a hír felett egyszerűen átsiklunk.

A Sant’Egidio felhívást intéz azon hatóságokhoz, amelyek megpróbálhatták volna megmenteni a bajba került lélekvesztőt, amelynek vészjelzéseit már egy ideje észlelték, hogy életveszély esetén biztosítsák a mentést a tengeren.

A lehető leghamarabb választ kell adni azoknak a migránsoknak a segélykérésére, akik útban vannak Európa felé, különös tekintettel azokra, akik jelenleg Líbiában tartózkodnak. Ehhez hosszú távú tervekre van szükség, amelyeknek célja a líbiai internáló táborok kiürítése, az egyes érintettek helyzetének egyéni mérlegelése, lehetővé téve a menekvés legális útjait, köztük a humanitárius folyosókat. Ezzel egyidőben az Európai Unió támogatásával élhető jövőt kell építeni a származási országokban, különösen a fiatalok számára.”

Róma, 2021. április 23.

Hírdetés

 

 

 

Forrás: Santegidio.org

Fotó: ANSA

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »