Újabb ‘megtérés’: Endrésik Zsolt ‘Istenhez fordult’, közelebb került a zsidó kultúrához, és Szegedi Csanádhoz is közelebb fog

Újabb ‘megtérés’: Endrésik Zsolt ‘Istenhez fordult’, közelebb került a zsidó kultúrához, és Szegedi Csanádhoz is közelebb fog

"Istenhez fordult a Jobbik Borsod megyei elnökségéről 2012-ben lemondott, majd később a pártból árulás vádjával kizárt, egykor kalasnyikovval hadonászó Endrésik Zsolt" – írja az ATV világhálós oldala. A hitgyülis lap értesülését maga az érintett erősítette meg, és további részleteket is elárult nekik.

"Kemény időszaknak" nevezte a Jobbikból történt távozását Endrésik Zsolt, a párt korábbi parlamenti képviselője, borsodi elnöke. A borsodi szervezetet uraló Szegedi Csanáddal és Mártonnal 2012 tavaszára elmérgesedett viszonya hamar átfordult személyeskedő "adok-kapokba", és a Szegedi "klán" pártvezetéssel ápolt jó kapcsolatai miatt az ügy országos szintre emelkedett. Endrésik példáját követve a teljes borsodi elnökség lemondott, mire árulással vádolták meg, és titkos szavazással kizárták a Jobbik parlamenti frakciójából. Mandátumát azonban nem adta vissza, hanem független képviselőként folytatta. Mint mondja, akkoriban sokan akarták felhasználni Vona Gáborékkal szemben is.

A felvétel 2012-ben készült, Endrésik Zsolt megtérése előtt.

Kizárását követően került sor arra a magyar sajtót is bejáró jelentre, amikor a bosszúvágytól fűtött képviselő egy Edelényben tartott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Jobbik-majálison harcot ígért és géppisztolysorozatot adott le a levegőbe (tette szabálysértésnek minősült, és 20 ezer forintja bánta).

Hitlertől Hagyóig

Akkor úgy tervezte, hogy Szent László néven új radikális nemzeti mozgalom építésébe kezd, és a csalódott jobbikosokat gyűjti maga köré. A Heteknek azt nyilatkozta, hogy "parlamenti politikusként is a párt militáns szárnyhoz tartozott, és ezen nem kíván változtatni: utolsó csepp véréig küzdeni fog a magyarságért".

Endrésikhez fűződik továbbá az a mondás, miszerint: "Hitler is kihasználta ezt a lehetőséget; nem brdaként állítom, csak azt mondom, a harmincas években is ez a társadalmi réteg csúszott le. Az elégedetlenséget ki lehet használni. És ki is fogjuk."

Miután a MIÉP-pel megkísérelt 2013 tavaszi együttműködését sem koronázta siker, Endrésik 2013 nyarára belecsömörlött a politikai sárdobálásba. Azt mondja, sok emberben csalódott, illetve társai közül többen egy hungarista, nyilas irányba szerették volna folytatni a mozgalomépítést, amihez ő már nem kívánta adni a nevét, ezért hátrált ki szép fokozatosan az egész szervezkedésből.

Hírdetés

"2013 novemberében tértem meg. Korábban is református vallású voltam, de nem jártam templomba. Most viszont az egész életemet átadtam Jézus szolgálatának" – mondta az atv.hu-nak Endrésik, aki az egykori kisgazda képviselő Molnár Róberten keresztül jutott el egy Biatorbágyi "férficsendességre", amelyet a református belmisszió szervezett. Itt találkozott egyébként több alkalommal is a korrupciós botrányba keveredett Hagyó Miklóssal, Budapest egykori főpolgármester-helyettesével.

Közelebb a zsidó hitvilághoz és kultúrához

Endrésik azóta beiratkozott a Debreceni Református Teológiára, és az első évet sikeresen el is végezte.

A szektatévé kérdésére, hogy keresztény hívőként mennyiben árnyalódott azóta a zsidósághoz való viszonya, így válaszolt: "Olvasom és tanulmányozom az Ószövetséget is, amely által közelebb kerültem a zsidó hitvilághoz és kultúrához".

Bocsánatot kért és megbocsátott

Más vonatkozásokban is igyekezett rendezni az életét. A Jobbikból való távozása után bevallása szerint elvakította a gyűlölet és a bosszú, ezért megtérése után kapcsolatait is ki akarta igazítani.

"Beszéltem Vonával és Szabó Gáborral, bocsánatot kértem tőlük, és én is megbocsátottam nekik" – mesélte, és azt is elmondta, hogy a pártelnök és a pártigazgató is jól fogadták őszinteségét, igaz, meg is lepődtek pálfordulásán.

Nagyra értékeli Szegedi zsidó hit felé fordulását

A közeljövőben Szegedi Csanáddal is szeretne leülni, akinek nagyra értékeli a zsidó hit felé fordulását, bár ettől még úgy érzi: nem könnyű beszélgetés vár rájuk.

Endrésik otthonában, Sajóvelezden független önkormányzati képviselőként tevékenykedik, emellett birtokán gazdálkodik, három gyermekét neveli és szabadidejében a vizsgákra készül. A Putnoki gimnáziumban, ahol földrajzot tanít, a diákok többsége ismeri előéletét, és néha neki is szegezik a kérdést: hányadán áll a nemzeti radikális oldallal? Mostanában azonban "messziről figyeli az eseményeket".

Endrésik elismerte, hogy mostanában is kapott megkereséseket egy a Jobbikból kiábrándultakat új mozgalomba szervező aktivistáktól, ő azonban egyelőre nem kíván politikával foglalkozni – olvasható az ATV honlapján.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »