Újabb lazítás: jönnek a silány lakások?

Újabb lazítás: jönnek a silány lakások?

Hibás döntés a kormányzat részéről az új lakóépületek használatbavételi engedélyezésének eltörlése. Az intézkedés következtében ugyanis megszűnik az ellenőrzés lehetősége, így a silány műszaki színvonalú lakások is beköltözhetőek lesznek – állítják szakértők.

Lehetséges, hogy a lakosság körében népszerű intézkedés az új épületek használatbavételi engedélyezésének eltörlése, de hosszú távon nem szolgálja a társadalom érdekeit ez a lépés. Ez éppúgy ellentétes a közérdekkel, mint az építési engedélyek megszüntetése – nyilatkozta lapunknak a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke. Körmendy Imre elmondta: a kormány az év elején kivette az önkormányzatok kezéből az irányítás, illetve a településkép védelmének lehetőségét azzal, hogy eltörölte az építési engedély megszerzésének kötelezettségét a 300 négyzetméter alapterületűnél kisebb lakóingatlanok esetében.

A döntés következtében a polgármesteri hivatalok nem határozhatják meg többé az épületek jellemzőit a 300 négyzetmétert meg nem haladó területű építményeknél. Ezért elméletileg minden megbízó olyan ingatlant építhet, amilyet akart, akár a településképet is elrontva, illetve a szomszédjogokat figyelmen kívül hagyva. Nem törődve például azzal, hogy az új építmény illeszkedik-e egy műemléki környezetbe.

Engedély helyett igazolás

Hírdetés

Az átgondolatlan építési hullám beindulását azonban féken tartotta, hogy a jogszabályok enyhülése ellenére sem építkezhettek bárhogyan a tulajdonosok, mert az ingatlan használatbavétele előtti műszaki átadáskor meg kellett felelniük az adott település építésügyi szabályainak. Ellenkező esetben bontási határozatokra, hosszú pereskedésre kellett számítaniuk az építtetőknek. Így végül nem indult nagyobb építkezési hullám az építési engedélyek eltörlése után. A napokban azonban a kormány bejelentette, hogy megszüntetik a használatbavételi engedélyeztetést is. Az engedélyt egy igazolás váltja majd fel, amely lezárja a beruházást.

Körmendy Imre szerint ezzel a változtatással egyebek mellett azért követ el hibát a kormányzat, mert a lakosság eddig is hajlamos volt arra, hogy építkezés közben eltérjen a hivatalos tervektől, és olcsóbb vagy egyszerűbb megoldásokat alkalmazzon. Annak ellenére tették ezt az építtetők, hogy tartaniuk kellett a műszaki átadástól, vagyis attól, hogy a hatóságok végül nem adják ki a használatbavételi engedélyt, ha nem megfelelő színvonalú az épület. Az engedélyeztetés megszűnésével azonban eltűnik az ellenőrzés lehetősége, ami tág teret enged a felelőtlenül takarékoskodó megbízóknak és a hanyag kivitelezőknek. Így a silány műszaki színvonalú lakásokba is be lehet majd költözni.

Kétkednek a szakemberek

A kormányzat ugyan előírta, hogy valamennyi beruházásnál ki kell jelölni egy szakembert, aki felelős az építési előírások betartásáért, ám ez nem jelent valódi garanciát az építmények műszaki színvonalára – vélik szakértők. Az esetek többségében ugyanis az építkezéseken eddig is a megrendelő akarata érvényesült a szakmai érvekkel szemben, s ez az irányzat a használatbavételi engedélyeztetés felszámolásával még inkább felerősödik majd.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »