Újabb közösségi beruházásokat támogat a magyar kormány Udvarhelyszéken

Újabb közösségi beruházásokat támogat a magyar kormány Udvarhelyszéken

Ifjúsági ház létrehozását támogatja a magyar kormány Homoródalmáson, valamint a székelyderzsi népfőiskola épületének rendbetételét és különböző programok megszervezését is anyagilag ösztönzi – jelentette be kedden Székelyderzsben Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2021/11_februar/o_szekelyderzs-soltes-miklos-ebe-458.jpg

Kép: Erdély Bálint Előd

Demeter Sándor Lóránd unitárius lelkész, valamint István Adrián helyi polgármester köszöntötte elsőként a Székelyderzsbe érkező Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát. Orbán Árpád, a helyi unitárius presbitérium tagja a magyar kormány mindenkori támogatását megköszönve közölte: a település Székelyföld egyik kapuja, amely nem mindegy hogyan néz ki, hiszen itt tudják bemutatni a magyar közösséget a más vidékekről érkezőknek.

Hírdetés

Megőrizni, továbbadni Az egyházi és egyéb külhoni beruházások támogatásával a magyar kormány az értékek – ezen belül a magyarság – megőrzésében és továbbadásában, valamint az eleink által ránk hagyott erkölcsi, keresztény tanítás átörökítésében vállal szerepet – jelentette ki Soltész Miklós, aki egyúttal gratulált a helyi vezetőknek a székelyderzsi unitárius erődtemplom és annak környezetének felújításáért. Mint mondta, fontos számukra, hogy az unitárius közösségek összefogják az időseket és a fiatalokat, éppen ezért tavaly úgy döntött a magyar kormány, hogy 450 millió forinttal fogja segíteni egy homoródalmási ifjúsági és konferenciaközpont létrehozását.

Soltész egyúttal bejelentette, hogy a magyar kormány idei döntése alapján további 15 millió forintos támogatást biztosít a székelyderzsi unitárius közösség számára fejlesztési céljaik eléréséhez. Demeter Sándor Lóránd a segítséget megköszönve rámutatott: az összegből helyi népfőiskola épületét – elsősorban az emeleti részt – szeretnék rendbe hozni, ugyanakkor különböző gyülekezeti, közösségi programokat is szerveznének.

Betartani az óvintézkedéseket Soltész Mikós a járványügyi óvintézkedések betartására kért mindenkit, hiszen ez a záloga annak, hogy újra megvalósulhassanak a közösségi találkozók. Mindemellett arra biztatott mindenkit, hogy bátran oltassák be magukat a koronavírus elleni vakcinával. Hangsúlyozta: fontosnak tarja a közösségi felelősségvállalást a járványügyi helyzetben. A tisztségviselő látogatása egyébként a vártemplomban zárult, ahol közösen imádkoztak a jelenlévők Demeter Sándor Lóránd vezetésével.

 Fülöp-Székely Botond


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »