Újabb klímahazugság – nem csökken, hanem nő a szigetvilág területe

Újabb klímahazugság – nem csökken, hanem nő a szigetvilág területe

Egy harminc évig tartó megfigyelés bebizonyította, hogy a vizsgált időszakban a Föld szigetvilágának szárazföldi területe – a klímaváltozás-rettegők által hirdetett állításokkal ellentétben – nem csökkent, sőt, egyes esetekben, még nőtt is – számolt be egy nyilvánosan hozzáférhető műholdas felvételekre alapozó tanulmányra hivatkozva több hírforrás, köztük a report24-news.

Az elmúlt három évtizedben, de legfőképpen az utolsó 10-20 évben gyakorlatilag minden hírfogyasztó találkozhatott már azokkal az apokaliptikus jellegű „jóslatokkal” miszerint a klímaváltozás állítólagos „emberi tevékenység okozta kihatása” miatt már éveken belül olyan sokkoló következményekkel kell számolnunk, mint a sarkvidéki jégréteg vagy a mérsékelt égövi gleccserek folyamatos eltűnése és az ezzel együtt járó szárazföldi terület-csökkenés, amely állítólag fokozottan érzékelhető a tengerszinti magasságban lévő szigetvilág területének csökkenésével.

Félreértés ne essék, az új generációk új meglátásaira igenis szükség van! Az viszont semmiképpen sem nevezhető új, saját meglátásnak, amikor bizonyos érdekcsoportok saját céljaik mentén, nagyon is professzionális módszerekkel manipulált fiatalokat használnak fel érdekeik érvényesítése érdekében. visszaélve az új generációk, természetes „sajátvilágteremtési” vágyával. Ilyenre sajnos az emberi történelem során sok, rossz emlékű példa volt már, s ezekből tanulva jó lenne a valós tényekhez ragaszkodva ítéleteket hozni.

Hírdetés

Ilyen valós példa az idézet (A szigetvilág evolúciós dinamikája, a klimatikus változások tükrében – nevet viselő) tanulmány is, amely rámutat, hogy az 1990 és 2020 között, műholdas felvételek bizonyítják, miszerint a vizsgált – 13 ezer szigetből álló – szigetvilág területe lényegében nem változott. a tanulmány készítői megállapítják: a vizsgált szigetek mindössze 12 százaléka esetében lehet komolyabb változásokról beszélni. Mindeközben a műholdas felvételek tanulsága szerint a szigetek 6 százalékának esetében azok területe nőtt, s bár 7,5 százalékuk esetében lehetett területvesztést megfigyelni, ugyanakkor ezen utóbbi eseteket sem a tengerszint emelkedése okozta, hanem nagyrészt a partszakaszok – más tényezők által befolyásolt -eróziója.

A tanulmány készítői egyidejűleg rámutattak: a vizsgált időszakban a több, mint 13 ezer vizsgált sziget esetében ugyan bizonyos területeken 259 négyzetkilométernyi területveszteség is megfigyelhető volt, de ugyanebben az időszakban a szigetek területe 369 négyzetkilométerrel ki is terjedt, tehát végső soron nem területvesztést, hanem növekedést lehetett kimutatni.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »