Újabb két izraeli katona esett el a Gázai övezetben szombaton

Újabb két izraeli katona esett el a Gázai övezetben szombaton

Újabb két izraeli katona esett el a Gázai övezetben szombaton – közölte az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője vasárnap.

A háború kezdete óta az IDF 630 katonája esett el, körülük 282 a Gázai övezetben.

A két húszéves katona Rafahtól keletre, egy pokolgép felrobbanásakor vesztette életét. Az incidensben három másik katona súlyosan megsebesült.

Az ENSZ palesztin segélyszervezete, az UNRWA főbiztosa azt jelentette, hogy közel nyolcszázezer palesztin, az ott tartózkodók mintegy fele hagyta el a Gázai övezet déli csücskében fekvő Rafahot.

Hamis az az állítás, hogy a gázai lakosok biztonságos vagy humanitárius helyekre költözhetnek. Nincsenek biztonságos helyek Gázában

– közölte a szervezetet vezető Philippe Lazzarini.

Szombat este az IDF tudatta, hogy a katonák rábukkantak az 53 éves Ron Benjamin holttestére, aki kerékpártúrára indult október 7-én Gáza szomszédságában, amikor a Hamász iszlamista terrorszervezet megindította támadását Izrael ellen. Ő a negyedik holtan talált túsz az övezetben.

Hírdetés

Szombat este Izrael-szerte tömegtüntetéseket rendeztek, amelyeken a túszok kiszabadítását és előrehozott választásokat követeltek. Tel-Avivban felszólalt Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék vezére, és a kormány elhagyására szólította fel Beni Ganzot és Gadi Ejzenkotot.

Előzőleg Ganz televíziós nyilatkozatában ultimátumot adott Benjamin Netanjahu kormányfőnek, miszerint ha június 8-ig nem hozza nyilvánosságra a gázai háborút követő rendezési terveit, akkor kilép a kabinetből.

Az ENSZ jelentése szerint a háború októberi kezdete óta már több mint 35 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben – számolt be a Reuters.

(MTI)

(Címlapkép: Elesett izraeli katonák sírjainál megemlékezők a jeruzsálemi Herzl-hegyi katonai temetőben az emlékezés napján, 2024. május 13-án. MTI/EPA/Abir Szultan)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »