Újabb kerítéseket húzhatnak fel

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten számolt be a déli határzár, illetve az illegális bevándorlás ügyében hozott döntésről. Később Orbán Viktor miniszterelnök – az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozójára érkezve – hangsúlyozta: hazánk ellenzi a menekültek szétosztására vonatkozó kötelező kvótákat. Heti összefoglaló.

A kormány 6,5 milliárd forint elkülönítése mellett döntött annak érdekében, hogy az állam maga építse meg a határzárat – jelentette be Szijjártó Péter. A mérnöki előkészítés már folyamatban van, és a kivitelezésre munkacsoport jön létre.

Leszögezte, hogy a jövőben minden olyan határszakaszon, ahol az illegális bevándorlás megakadályozására nincs más mód, ideiglenes határzár létesítése mellett fognak dönteni.

A Belügyminisztérium keddi közleményében azt írta: a bevándorlási hivatal technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti a menekültek visszafogadását más uniós országokból.

Később Giró-Szász András és Lázár János kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a kerítés 4 méter magas lesz, 10 méter mély, 175 kilométer hosszú, az esetleges telekvásárlási és természetvédelmi kérdéseket pedig rendezi a kormány.

Orbán: Hazánk ellenzi a menekültek szétosztását

Csütörtökön az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozójára érkezve Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország ellenzi a menekültek szétosztására vonatkozó kötelező kvótákat, ilyesmit csak önkéntes alapon tart elképzelhetőnek.

Orbán Viktor miniszterelnök és ír partnere, Enda Kenny beszélget az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napján Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

A miniszterelnök egyúttal figyelmeztetett, hogy a mostani migráció egy olyan népvándorlási folyamat, amellyel hosszabb távon kell számolni.

„Meg kell védenie mindenkinek a saját határait. Ha kapunk segítséget, akkor együtt, ha nem, akkor külön-külön, de a határokat meg kell védeni” – hangoztatta a miniszterelnök.

A találkozón az EU-országok csúcsvezetői megállapodtak abban, hogy – miközben a szintén jelentős menekültnyomásnak kitett Magyarország és Bulgária ügyét külön kezelik – az elkövetkező két év során 40 ezer menekültet helyeznek át a különösen erős migrációs célpontnak számító Olaszországból, illetve Görögországból más uniós tagállamokba, ugyanakkor nem lesznek kötelező befogadási kvóták. A magyar kormány ezzel lényegében elérte céljait Brüsszelben.

Hírdetés

Görög adósság: nemet mondott az Eurócsoport

Nem született megegyezés csütörtökön az Eurócsoport, az euróövezeti pénzügyminiszterek brüsszeli értekezletén a görög válság megoldásáról.

Egyelőre nincs kompromisszum, a felek tovább keresik a megoldást – mondta Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter. Megjegyezte azt is, hogy több kollégája egyaránt bírálta az athéni kormány és a hitelezők által előterjesztett javaslatot is.

Francois Hollande francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Alexisz Ciprasz görög kormányfő háromoldalú megbeszélést folytat az Európai Unió csúcstalálkozóján Fotó: MTI/EPA/Görög miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Andrea Bonetti

Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke tudatta, hogy egyes területeken továbbra is nagy a nézetkülönbség, „ugyanakkor a görög hatóságok számára továbbra is nyitva áll a lehetőség, hogy elfogadják az intézmények által előterjesztett javaslatot”. Azt viszont a görög kormány eddig gyakorlatilag kerek perec elutasította.

Aztán pénteken új irányt vettek az események, ugyanis a görög miniszterelnök népszavazást írt ki július 5-re a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról. Alexisz Ciprasz péntek éjjel, a görög kormány éjszakába nyúló rendkívüli ülése után jelentette be a referendumot.

Az Eurócsoport szombati ülésén elutasította a görög kezdeményezést, miszerint a népszavazásra való tekintettel hosszabbítsák meg a mentőcsomag június 30-án lejáró hatályát.

A Nemzetközi Valutaalap arra számít, hogy Görögország június 30-ig kiegyenlíti 1,7 milliárd dolláros tartozását.

Kigyulladt egy honvédségi repülőgép

Ugyancsak csütörtökön balesetet szenvedett leszállás közben a Magyar Honvédség egyik kiképző repülőgépe. A gép egyik pilótája súlyos égési sérüléseket szenvedett, jelenleg a Honvédkórház égési plasztikai sebészeti osztályán ápolják. Benkő Tibor vezérezredes elmondása szerint a másik pilóta nem sérült meg. Közölte azt is, hogy ezek a gépek rendszeres időszaki vizsgálatokon esnek át.

A Magyar Nemzet információi szerint a repülőgép AI–14-es csillagmotorja gyulladt ki, és a tűz elérte a pilótafülkét, ahol az első ülésben ülő, a szolnoki alakulathoz tartozó pilóta tartózkodott. Ezért a kényszerleszállást a hátsó ülésben helyet foglaló másik pilóta hajtotta végre, sikeresen.

Sorsoltak a kézilabda-BL-ben, és futballcsapataink is ellenfelet kaptak

A magyar aranyérmes FTC-Rail Cargo Hungaria  kedvező csoportba került a női kézilabda-Bajnokok Ligájában, míg a férfiaknál az előző idényben döntős MKB-MVM Veszprém többek között a német THW Kiellel, a legutóbb negyeddöntős Mol-Pick Szeged pedig a címvédő Barcelonával került azonos csoportba. A Győr női kézilabdacsapatának selejtezőt kell játszania a csoportba kerüléshez.

Az európai labdarúgókupák hétfői sorsolásakor a magyar bajnok Videoton verhető ellenfelet kapott a Bajnokok Ligájában, walesit (The New Saints) vagy feröerit (Tórshavn). A Fradi a holland Go Ahead Eaglesszel, a Loki a montenegrói Szutjeskával, az MTK pedig a szerb Vojvodinával találkozik az Európa-ligában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »