Újabb jelentős magyarországi támogatással folytatódhat a Szent András-bazilika felújítása

Újabb jelentős magyarországi támogatással folytatódhat a Szent András-bazilika felújítása

Tavaly ősszel örömmel számoltunk be arról, hogy újjászületett a komáromi Szent András-bazilika szentélye. A 2018 tavaszán Ferenc pápa által basilica minor rangra emelt tágas szentély szakaszos felújítása bő egy évtizede a szlovák kulturális tárca, a Nagyszombati Érsekség, a Nyitra Megyei Önkormányzat és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg. Jó hír, hogy e hónapokban a műemlék épület nyugati szárnyában, újabb jelentős magyarországi támogatással folytatódhatnak a munkálatok, így a Franz Anton Maulbertsch által a 18. században készített barokk freskók restaurálása is.

„Az osztrák Franz Anton Maulbertsch 1760-ban festett freskóinak felét 2024 végéig kell restaurálni, ami 1,1 millió euróba kerül. Ezért a Nagyszombati Érsekség erre a célra önköltségként további 200 ezer eurót biztosít, a többi összeget pedig még meg kell szereznünk“ – nyilatkozta médiacsaládunknak tavaly októberben Kiss Róbert, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke.

Most pedig a Ma7 portálnak elmondta: mivel korábban nem számoltak az épület mennyezetét érintő egyes munkálatokkal, ezért az érsekségen keresztül további 110 ezer euróval kellett növelniük a költségvetést. Továbbá az ajtók és az azokhoz tartozó, alsó díszítőelemek mintegy 65 ezer értékű felújítására is elő kellett teremteniük a pénzt.

„Műemlék épületről lévén szó, minden költség többre rúg az átlagosan megszokottnál. Az említett kiadásainkat már Magyarország Kormányának 120 millió forintos (bő 300 ezer eurós) támogatásából fedezzük, aminek a szerződéskötése éppen folyamatban van. A mi részünkről már megtörtént a szükséges dokumentumok leadása, s várhatóan a nyár folyamán a számlánkra érkezik ez az összeg. Ekkép sikerült bebiztosítani azt, hogy a bazilika főbejáratától jobbra levő állványzaton folytatódhassanak a munkálatok. Úgy tervezzük, hogy a szakemberek az idei adventi időszakig végeznek a mennyezet jobb oldalát ékesítő Maulbertsch-freskók restaurálásával, azután szétbontják az állásokat, s az eredeti helyükre visszakerülhetnek a gyóntatószékek és a padok.

A karácsonyi ünnepi szentmiséken már a hívek is élvezhetik az eléjük tárulkozó látványt. Azután 2025 januárjában kell leadnunk az elszámolást a felhasznált támogatásról“ – magyarázta Róbert atya, aki 2016 óta teljesít szolgálatot Komáromban, s azóta oroszlánrészt vállal a pályázati támogatások igényléséből, illetve a helyi értékmentő és – szépítő munkából.

Azt is elárulta, hogy a későbbi terveik közé tartozik a keleti, azaz bal oldali épületszárny mennyezetét díszítő Maulbertsch-freskók és a francia mester, Luigi Loir főhajóban elég instabil állapotban levő freskóinak felújítása.

Hírdetés

„A bal oldalon található az osztrák mester freskóinak másik fele, amelyek ugyanolyanok, mint a jobb oldaliak. Ezért ez év végén némi fantáziával már elképzelhető lesz, hogy majd miként néz ki a szemgyönyörködtető freskókkal teli, teljes mennyezet.

Szinte a csodával határos az, hogy ezek a művek átvészelték az 1763. június 28-i nagy komáromi földrengést és az 1848. szeptember 17-én pusztított tűzvészt is. Az, hogy lemeszelték – konzerválták azokat, hozzájárult a megmaradásukhoz.

Nos, a további munkálatokhoz majd újabb hazai és magyarországi kormánytámogatásokat próbálunk szerezni, folyamatosan figyeljük a vonatkozó pályázati kiírásokat. Tudvalevő azonban az, hogy Szlovákiában azért is húzódik a pályázatok kiértékelése, mert az új kormány feloszlatta az előző bíráló bizottságokat, amelyek helyére újakat még nem nevezett ki…“ – fejtette ki.

Végül hangsúlyozta: „A remény azonban sosem hagy el minket, hiszen most is szinte az utolsó percben értesültünk az újabb magyarországi támogatásról. További anyagiak hiányában már éppen a bazilikabeli állványzat lebontását fontolgattuk, amikor a Fatimai Szűz Máriáról elnevezett, új kórházi kápolnában telefonon kaptam az örvendetes hírt: a bazilikának megítélt 120 millió forintos támogatásból folytatódhatnak a munkálatok. Úgy tűnt, mintha Fatimai Szűz Mária is közbenjárt volna az ügyünkben…“.

Forrás: Ma7.sk

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

The post Újabb jelentős magyarországi támogatással folytatódhat a Szent András-bazilika felújítása appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »