Újabb információk és képek Andy Vajna temetéséről

Újabb információk és képek Andy Vajna temetéséről

Véget ért Andy Vajna filmügyi kormánybiztos temetése. A 74 évesen elhunyt producert a Fiumei úti sírkert 19-es parcellájában helyezték végső nyugalomra.

A kormány a saját halottjának tekinti Andy Vajnát, a temetésről is gondoskodott. A gyászszertartás a család kérésére nem volt sajtónyilvános, de arról számos információ eljutott a sajtóhoz.

“A haza szeretete az ő szótárában azt jelentette, hogy megmutassa az egész világnak ezt a magányos, sokszor meg nem értett, nyelvébe és történelmébe zárkózott népet. És ami még ennél is fontosabb: felkeltse a büszkeséget a magyar fiatalokban a saját hazájuk iránt” – hangsúlyozta Rogán Antal a csütörtöki, zártkörű gyászszertartáson elhangzott beszédében a Miniszterelnöki Kabinetiroda tájékoztatása szerint.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy Andy Vajnától távol állt a hazafias pátosz és hivalkodás, a nemzeti búskomorság.
Andy Vajna szerelmes volt Magyarországba, és ez a szerelem egész életében arra ösztönözte, hogy megmaradjon magyarnak Hollywoodban is, és kivárja azt a pillanatot, amikor visszaadhat valamit abból, amit Magyarországtól kapott.
Egy percig sem volt kérdéses számára, hogy azt a tudást, befolyást és kapcsolatrendszert, amelyet egy egész élet munkájával gyűjtött össze, egyszer Magyarország szolgálatába állítsa – emelte ki a miniszter.

Rogán Antal szerint bár Andy Vajna sohasem kérkedett vele, az első pillanattól látszott rajta, hogy a magyar filmipar megújítását egész pályafutása egyik legfontosabb produceri munkájaként éli meg. “És ezt az ügyet is sikerre vitte. Amit ígért, teljesítette. Amit vállalt, megvalósította. Neki köszönhető, hogy a magyar film új aranykora köszöntött ránk” – fogalmazott gyászbeszédében Rogán Antal.

Kitért arra is: Andy Vajna 1956-ban, tizenkét éves korában hagyta el Magyarországot, egy nehéz sorsú magyar családból indulva hódította meg világot, lett szívós munkája révén világhírű egy olyan a pályán, az amerikai film világában, amelyről mindenki azt gondolja, hogy oda születni kell.

Hírdetés

Andy Vajna földi maradványait katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra. Koszorúkat helyeztek el a síron, aztán felhangzott a himnusz. A temetés részleteiről ebben a cikkben írtunk.

A szertartáson Rogán Antalt követően Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója mondott beszédet, majd Arnold Schwarzenegger méltatta a producert. A színész és korábbi kaliforniai kormányzó több filmben dolgozott együtt Vajnával.
“Nem vesztettük el Andyt. Olyan ez mint egy hajó. A hajó kifutott a kikötőből, nem látjuk már, de nem tűnt el. Szívünkben és lelkünkben örökké él Andy”
– zárta beszédét Schwarzenegger.

A temetésen jelen volt mások mellett Orbán Viktor kormányfő és a felesége, Kocsis Máté, Kásler Miklós, Orbán Balázs, Németh Szilárd, Fenyő Iván, Kern András, Török Ferenc, Dobó Kata, Geszti Péter és Dirk Gerkens.

Szivarral és virágokkal búcsúztatták az elhunyt producert. Sokan a hivatalos temetés végeztével vittek egy-egy szál fehér virágot a sírra.

A hazai filmgyártás felfuttatásáról szőtt terveiről beszélt. A filmipar megújításáért felelős kormánybiztos akkor azt mondta, bár az utóbbi években készültek forgatókönyvek, de mindegyikből hiányzott valami, ami miatt nem támogatta volna saját vagyonából.

A teljes beszélgetés megtekinthető az interjúról készült alábbi videókban:

Vajna András György, Andrew G. Vajna, művésznevén Andy Vajna (Budapest, 1944. augusztus 1. – Budapest, 2019. január 20.) hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, 2010-ig az InterCom Zrt. elnöke.

2011 januárjától haláláig a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos tisztségét töltötte be, feladata „a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása” volt.

2018-ban Magyarország 14. leggazdagabb és 5. legbefolyásosabb személye volt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »