Újabb hullámokat vet az úszóbotrány

Újabb hullámokat vet az úszóbotrány

Csak néhány nappal azt követően, hogy világszerte megosztotta az úszás iránt érdeklődőket, hogy az ausztrál Mack Horton a 400 méteres gyorsúszás döntője után nem volt hajlandó felállni a világbajnoki dobogóra a kínai Szun Jang mellé, megbukott a doppingellenőrzésen az ugyancsak ausztrál Shayna Jack.

Nyilván, máskor az úszónő ügye nem érne sehol a nagyvilágban többet egy kétsoros hírnél, ezúttal azonban felkapta a média. A kínai különösen. A 2017-ben Budapesten két váltószámban is vb-ezüstérmes úszónő személyes okokra hivatkozva nem indult a kvangdzsui világbajnokságon, majd még a versenyek alatt kiderült, hogy pozitív lett júniusi doppingvizsgálata eredménye. Ligandrolt használt, ami a testépítőknél gyakorta használatos szer.

A kínai média, amely várta a megfelelő visszavágás lehetőségét Horton sokat vitatott demonstrációja óta, most képmutatással vádolja az ausztrálokat. Válogatott durvaságokat ír, az ottani állami média könnyű szívvel általánosította az ausztrálokat az ügyben,

Hírdetés

Hortont egyszerűen bohócnak nevezte.

Az ausztrál versenyző online halálos fenyegetéseket is kapott. Shayna Jack ügye most olaj a tűzre.

Leigh Russell, az Ausztrál Úszószövetség egyike vezetője azt mondta, ők már tudtak Jack ügyéről, amikor Horton demonstrált, ezért nagyon nehéz szívvel nézték a tiltakozó akciót. Az ottani doppingügynökség korábbi vezetője, Richard Ings azt mondta az ABC-nek, hogy az Ausztrál Úszószövetség gyorsabban is reagálhatott volna Jack ügyére, mert azzal, hogy egy ideig elhallgatták az igazságot, csak rontottak a helyzeten.

Horton egyébként megszólalt a Jack-ügyben is, s azt mondta, amit neki mondania kell: „A véleményem nem változott, minden sportolónak a tiszta sportot kell támogatnia, legyen szó bármilyen sportágról és bármilyen nemzetről.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »