Újabb gyilkosság: sorra vadásszák le a környezetvédőket

Ismeretlen tettesek meggyilkolták Hondurasban a csaknem két héttel ezelőtt hasonló körülmények között megölt vezető környezetvédő aktivista egyik kollégáját – közölték szerdán a helyi hatóságok.

Nelson Garcíát két férfi lőtte le kedden, amikor hazatért otthonába. Aznap olyan indiánoknak segített elszállítani személyes holmijukat, akiket a rendőrség távozásra szólított fel az általuk „jogtalanul” használt földről.  

García a Hondurasi Népi Szervezet Indián Tanácsa nevű környezetvédő csoporthoz tartozott. Két héttel ezelőtt lőtték le a csoport vezetőjét, Berta Cacerest. Caceres megölése miatt másnap több százan vonultak ki tiltakozásképpen a latin-amerikai ország fővárosának utcáira. Caceres, akit korábban többször is halálosan megfenyegettek, tavaly elnyerte a zöld Nobel-díjként emlegetett Goldman Környezetvédelmi Díjat arra irányuló erőfeszítéseiért, hogy megakadályozzák egy gát felépítését, amely több száz indián lakhelyét veszélyeztette. A gátépítési projektet a Caceres vezette tiltakozások nyomán egy időre felfüggesztették.

Hírdetés

A környezetvédő csoport szerint a hondurasi hatóságok folyamatosan zaklatják az indián lakosokat és azokat a csoportokat, amelyek védik a természetet, földeket próbálnak visszanyerni művelés céljára.

Hondurasban és a szomszédos Salvadorban mintegy 400 ezer lenca indián él. Az FMO holland fejlesztési bank, amely 86 millió dollár értékben támogat hondurasi projekteket, a két aktivista megölése miatt bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét a közép-amerikai országban.

A Global Witness nevű londoni civilszervezet összesítése szerint Hondurasban 101 környezetvédő aktivistát öltek meg 2010 és 2014 között. A közép-amerikai ország az egyik legveszélyesebb hely a világon, naponta 16 gyilkosság történik ott.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »