Újabb furcsaságok a népszámlálás körül: kereshetik is, meg nem is a polgárokat a számlálóbiztosok

Újabb furcsaságok a népszámlálás körül: kereshetik is, meg nem is a polgárokat a számlálóbiztosok

Az éppen félidejében levő népszámlálás úgynevezett asszisztált szakaszának kezdete előtt a Belügyminisztérium kedden tartott sajtótájékoztatót azzal kapcsolatban, hogy az immár személyes kapcsolatot is jelentő asszisztált szakaszban ismét megjelenhetnek a társadalom veszélyeztetettebb rétegeire vadászó csalók.

Ahogy azt Roman Mikulec belügyminiszter elmondta, a népszámláláshoz hasonló, nyugdíjasok tömegeit érintő esemény kapcsán rendre felbukkan a veszély, hogy a lakosokat különböző ürüggyel csalók keresik fel, hogy aztán ilyen-olyan trükkökkel pénzt csaljanak ki tőlük.

Ezért a Belügyminisztérium már a, várhatóan májusi eleji, népszámlálási szakasz indulása előtt igyekszik minden lehetséges tájékoztatást megadni annak érdekében, hogy az ilyen visszaéléseket minimalizálják.

A belügy részéről a megelőzési kampány fő üzenete, hogy önállóan senkit sem fognak a népszámlálással kapcsolatban keresni. Azaz, ahogy Mikulec miniszter azt kiemelte, a számlálást segítő asszisztens csak akkor megy ki a lakoshoz, ha azt a lakos előtte az önkormányzatnál kérte.

Ez részben viszont ellentmond a népszámlálást koordináló Statisztikai Hivatal felfogásának, amelynek lényege, hogy az számlálási asszisztenseknek lesz bizonyos részinformációja arról, hogy melyik helyrajzi számról, házszámról hány lakos vett már részt a népszámláláson. Így a mobil asszisztenseknek módjukban áll, hogy ezeken a címeken saját kezdeményezésből aktivizálják a lakosokat, hogy töltsék ki a népszámlálási űrlapot.

Hírdetés

Ezzel az állampolgársági kötelezettség teljesítésén túl abban is segít, hogy a megszólítottak elkerüljék az elvileg kiszabható, legkevesebb 25 eurós büntetést.

Ezt az ellentmondásosnak tűnő helyzet a Statisztikai Hivatal elnöke, Alexander Ballek szerint azért nem visszás, mert az asszisztensek azt már nem tudják majd, egy-egy lakcímről melyik konkrét lakos nem vett még részt az eseményen, így legfeljebb egy-egy házra, lépcsőházra irányulhat az „aktivizáció”.

A helyzet tehát visszásnak tűnik, főleg a városi és a nagyobb települések lakosságát illetően, ahol kisebb a valószínűsége annak, hogy a polgárok ismerik egymást, így a magukat asszisztensnek kiadó csalóknak még könnyebb a dolguk.

Pillanatnyilag az tűnik a legjobb megoldásnak, ha mi magunk keressük fel az önkormányzatnál, a városi vagy községi hivatalban kialakított fix népszámlálási pontot vagy településünk vezetésénél magunk kérjük a mobil asszisztens házhoz jövetelét.

Fontos tudni, hogy az asszisztenst nem vagyunk kötelesek a lakásba behívni vagy beengedni, a kérdőív kitöltése a lakótéren kívül is elvégezhető és 15 percnél nem vesz több időt igénybe. Ne feledjük, hogy elvileg a népszámláláson való részvétel elmulasztása legkevesebb 25 eurós büntetéssel járhat.

Az viszont örvendetes tény, hogy a Belügyminisztérium az összes megyében tájékoztatási irodákat működtet az esetleges ilyen jellegű csalások károsultjai számára is, s ahogy azt Jozef Halcin bűnmegelőzési igazgatótól megtudtuk, a nagyszombati (telefonszám: 033/5564709) és a nyitrai (telefonszám: 037/6549324) irodák magyarul beszélő munkatársakat is alkalmaznak, illetve a közeljövőben a magyar nyelvhatáron kihelyezett irodákat is terveznek nyitni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »