Újabb frontot nyithat Oroszország a háborúban

Újabb frontot nyithat Oroszország a háborúban

Ukrajnában az elmúlt 24 órában folytatódtak a súlyos harcok, főként a keleti fronton. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi videóüzenetében azt mondta, hogy a mostani háború csak a kezdet, mert Oroszország más országokat is el akar majd foglalni. Közben a moldovai külügyminiszter behívta az orosz nagykövetet, miután egy orosz tábornok azt mondta, hogy az orosz erők egészen Moldováig nyomulhatnak Dél-Ukrajnában – számolt be róla az M1 Híradó.

Ukrajna megszállása csak a kezdet, Oroszország más országokat is el akar foglalni

– ezt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek éjjeli videóüzenetében.

Az orosz hadsereg egyik magasrangú tábornoka ugyanis pénteken arról beszélt: a keleti országrészek után Ukrajna déli részeit is kész elfoglalni az orosz hadsereg, egész Moldováig, ahol az oroszbarát szakadár terület, Transznisztria is közvetlen befolyásuk alá kerülhet.

Elemzők szerint nem alaptalan az újabb dél-ukrajnai front lehetősége: az orosz hadiflotta ugyanis napok óta bombázza Odessza kikötővárosát, amely mindössze 40 kilométerre fekszik a moldovai határtól.

A keleti fronton ezalatt tovább folytatódnak a harcok: szakértők szerint, ha az orosz hadseregnek sikerül körbezárnia a Donbaszban állomásozó mintegy 100 ezer fős ukrán haderőt, az eldöntheti a keleti országrész sorsát. A brit hírszerzés azonban megerősítette az ukrán hadsereg állításait: az elmúlt 24 órában megakadt az orosz előrenyomulás.

„Nyolc ellenséges támadást vertünk vissza Luhanszk és Donyeck területeken az elmúlt 24 órában, kilenc tankot és 18 fegyveres egységet semmisítettünk meg”

– mondta Olekszandr Stupun, az ukrán fegyveres erők szóvivője.

Hírdetés

„A helyzet Mariupolban visszatért a normális kerékvágásba” – ezt már az orosz védelmi minisztérium szóvivője állította pénteken. Igor Konasenkov vezérőrnagy azt mondta: a civilek újra szabadon közlekedhetnek az utcákon, és folyamatosan érkeznek a humanitárius segélyszállítmányok a városba. Hozzátette: haderejük teljesen elszigetelte az Azovsztál gyártelep katakombáiban rekedt ukrán fegyvereseket.

A brit Reuters hírügynökséghez eljuttatott videofelvétel szerint azonban nem csupán fegyveresek, de nők és gyermekek is az alagútrendszerben rekedtek.

„Nagyon szeretnénk hazamenni, látni akarjuk a napot. Már két hónapja itt vagyunk, nagyon szeretnénk békében élni”

– mondta egy kisfiú.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint a katakombákban rekedt civileket az ukrán Azovi zászlóalj fegyveresei emberi pajzsként használják.

Az ukrán kormány szombaton bejelentette: több napnyi sikertelen próbálkozás után sikerült megállapodni a mariupoli orosz katonai igazgatással: újabb humanitárius folyosót nyitnak a városban. Kijev szerint 100 ezer civil vár arra, hogy elmenekülhessen a porig rombolt városból.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az orosz hadsereget háborús bűnök terhelik Ukrajnában – jelentette ki az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szóvivője, hozzátéve azonban, hogy

a népirtásról szóló híreszteléseket a nemzetközi szervezet nem találta megalapozottnak.

Moszkvába, majd Kijevbe látogat a jövőhéten Antonio Guterres ENSZ-főtitkár. A szervezet célja, hogy biztosítsa a humanitárius segélyszállítmányok folyamatos áramlását a háború sújtotta területekre.

Az ENSZ friss összesítése szerint már több mint 5,1 millió menekült hagyta el Ukrajnát – a valós szám azonban még ennél is magasabb lehet, a lengyel kormányzat ugyanis százezerrel több menedékkérők regisztrált, mint amennyi a nemzetközi szervezet adatbázisában szerepel.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »