Újabb fordulat az elmenekült jobbikos expolitikus ügyében

Újabb fordulat az elmenekült jobbikos expolitikus ügyében

Ismét felkerült a rendőrségi honlapjára Kovács Béla, egykori jobbikos EP-képviselő. Újabb körözést adtak ki a KGBéla-ként emlegetett, több mint egy éve szökésben lévő politikus ellen.

A Blikk vette észre, hogy ismét keresik Kovács Bélát. Az egykori jobbikos politikus az 5 éves fegyházbüntetés elől feltehetően Oroszországban bujkál, eddig nem fizette be a költségvetési csalás miatt rá kiszabott 1,2 milliós büntetést sem, ezért adták ki ismét a fényképes körözését.

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk Kovács Béla ellen már júniusban is nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Ítéletek

A politikus ügyében először 2020. szeptember 24-én hirdettek elsőfokú ítéletet. Több társával együtt az EU intézményei elleni kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolta meg az ügyészség. Ekkor még csak másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Később, immáron harmadfokon, a 2022. szeptember 27-én jogerőre emelkedett ítéletet a Kúria mint harmadfokú bíróság tovább súlyosította és 5 év fegyházat, illetve 10 év közügyektől eltiltást szabott ki.

Hírdetés

Elszökött

Úgy tudni, az egykori politikus Moszkvában lelt menedékre, s azóta nem is járt magyar földön. Ott nem kell tartania a kiadatástól, hiszen ez a fajta kémkedés kizárólag Magyarországon szerepel a Btk.-ban.

Nem hallottam az újabb körözésről, meg is vagyok lepve. Nem látom különösebb értelmét Vélhetően arról van szó, hogy

a be nem fizetett összeget fogva tartásra váltanák át a hatóságok, ezért adhatták ki a külön körözést

– mondta a lapnak Bólyai János ügyvéd, annak az ügyvédi irodának a vehetője, amelyik évek óta ellátja Kovács Béla védelmét.

A védő beszélt arról a beadványról is, amelyet Kovács Béla megbízásából nyújtottak be a az Alkotmánybírósághoz, a bírósági tárgyalás, illetve az ítélet alkotmányellenességére hivatkozva. A hvg.hu írta meg, hogy a beadványt a héten elutasították.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »