Újabb fordulat a kútfúrási ügyben, sokan örülhetnek

Újabb fordulat a kútfúrási ügyben, sokan örülhetnek

Sem illetéket, sem díjat nem kellene fizetniük a kútfúrásra készülőknek a jövőben a parlament előtt lévő törvénymódosító javaslat alapján.

Az egyes belügyi tárgyú törvényeket érintő csomaghoz készítette el javaslatait a parlament törvényalkotási bizottsága, ebben szerepel a kutak engedélyeztetéséhez kapcsolódó eljárási díjak, illetékek megszüntetésére tett indítvány – írta az mfor.hu.

A hatályban lévő jogszabály szerint idén év végéig kellene bejelentést tenni az illetékes hatóságnál, önkormányzatnál az engedély nélkül fúrt kutakról, vagyis vízlétesítményekről. A határidőn belül tett bejelentések mentesülnek a különböző díjak, bírságok megfizetése alól. Sokan azonban nem tesznek eleget a bejelentési kötelezettségeiknek, ezért a belügyi tárgyú törvénymódosítás részeként 2020 végéig tolnák ki ezt a határidőt.

Ehhez a csomaghoz adta be kiegészítéseit pár napja a törvényalkotási bizottság, melynek értelmében a jövőben minden kút létesítése mentesülne az engedélyezési illetékek, díjak megfizetése alól. A bizottság indoklása szerint „jogpolitikai szempontból indokolt, hogy ne csak az engedély nélküli kutak utólagos engedélyezése,

Hírdetés

hanem a szabályosan, engedélyezési eljárásban kezdeményezett kútlétesítés is mentesüljön az eljárási költségek megfizetése alól.”
Az illeték- és díjfizetési mentesség nem kötődne az engedély nélküli kutat bírság terhe nélküli bejelentése határidejéhez, hanem időkorlát nélküli lenne – áll az indoklásban. Így egységes és általános, az engedélyezési eljárás költsége alóli mentesülési szabály vonatkozna a kútlétesítésre.

Jelenleg ötezer forintos illeték megfizetésével jár az engedélyeztetés. A bizottság arra számít, hogy a díjak, illetékek eltörlése ösztönzően hat arra, hogy a jövőben az érintett vízhasználók csak engedély birtokában létesítsenek kutakat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »