Újabb felmérés: súlyos vereség várhat a ballibekre

Újabb felmérés: súlyos vereség várhat a ballibekre

Az ellenzéki összefogás sem segített a baloldalon, a Századvég kimutatása szerint csupán egyetlen százaléknyi növekedést tudnak felmutatni a támogatottságukban a szövetség létrejötte előtti állapothoz képest. A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP 52, míg a balliberális összefogás 30 százalékon áll. Az Ipsos azt írta kedden, a kormányváltást akarók kiszámíthatatlansága lehet az ellenzék veszte.

A januárban készült adatfelvétel tanúsága szerint mindössze egy százalékkal magasabb a baloldali választási koalíció támogatottsága, – ha a választókat a közös listáról kérdezik –, és nem külön-külön mérik a pártok megítélését – írja a Századvég.
Jelentős a Fidesz-előny

Hírdetés

Rámutatnak, a hónapban a teljes népesség körében az MSZP 13 százalékon, az Együtt 2014-PM 4 százalékon, a DK pedig 3 százalékon áll, azaz összesen a teljes népesség 20 százaléka szavazna a baloldali pártokra. Ha a megkérdezettek a közös listát is választhatják, ez az érték 21 százalék. A Fideszre a teljes népesség 32 százaléka voksolna, a Jobbik 10 százalékon áll, ami a megelőző hónaphoz képest erősödést jelent. Az LMP támogatottsága 3 százalék.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormánypárt támogatottsága 52 százalék, az MSZP 21 százalékon, az Együtt 2014-PM 5 százalékon, a DK pedig 4 százalékon áll. A Jobbik ebben a körben is erősödött, jelenleg 14 százalék a támogatói aránya. Az LMP-re pedig a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka voksolna.
Teljes bukás?

A biztos pártválasztók és a voksolásra jogosultak körében is jelentős előnyre tett szert a Fidesz a többi párthoz képest – ez már az Ipsos felméréséből derül ki. Kitűnik továbbá, a bal- és a jobboldalon is lassan, de aktivizálódnak a táborok a választások előtt. A tét nagy, hiszen hazánkban mára kialakult egy olyan, csaknem 1,2 millió emberből álló csoport, akik passzívan sodródnak a pártok között. Pont az ellenzék bukhat bele a kormányváltást akarók kiszámíthatatlanságába.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »