Újabb európai országban jelent meg a majomhimlő új variánsa

Újabb európai országban jelent meg a majomhimlő új variánsa

Újabb európai országban jelent meg a majomhimlő új variánsa Mészáros Richárd2024. 10. 22., k – 16:12

Németországban is megjelent a majomhimlő új variánsa – erősítette meg kedden a Robert Koch Intézet (RKI) német járványügyi intézmény.

Először mutatták ki Németországban a majomhimlő Klád Ib variánsát, az érintett külföldön fertőződött meg, a vírust október 18-án mutatták ki a szervezetében – írta közleményében az egészségügyi minisztérium irányítása alá tartozó Robert Koch Intézet. 

Az intézet hozzátette, hogy a vírust „szoros testi kontaktus” útján kapta el az illető, a fertőzés egészségügyi kockázata a német lakosságra nézve alacsony. 

Hírdetés

Európában először Svédországból jelentették augusztusban a majomhimlő Klád I vírusváltozat első megerősített, Afrikán kívüli esetét. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 14-én nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a Klád Ib terjedése miatt, mert a szakemberek szerint ez a változat fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő a korábban ismerteknél. 

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2023 januárja óta a majomhimlő-járvány miatt 27 ezer megbetegedést és több mint 1100 halálesetet jelentettek. Az új variáns már Ugandában, Ruandában, Burundiban és Kenyában is megjelent. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) arra figyelmeztetett, hogy a majomhimlős fertőzöttek száma az elkövetkező hónapokban várhatóan növekedni fog, ezért minden európai uniós tagállamnak is fel kell készülnie a betegség terjedésére. Javasolták továbbá, hogy a tagállamok adjanak ki utazási tanácsokat a fertőzés által érintett területekre látogatók vagy onnan visszatérők számára, a szóban forgó területekre utazók pedig konzultáljanak egészségügyi szolgáltatójukkal a betegség elleni védőoltásra való jogosultsággal kapcsolatban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »