Újabb európai nyelv kerülhet a kihalás szélére a globalizáció miatt

Újabb európai nyelv kerülhet a kihalás szélére a globalizáció miatt

Az izlandi nyelvet napjainkban mindössze 400 ezer ember beszéli az egész világon. A nyelvészek szerint a globalizáció eredményeképpen az angol nyelv egyre inkább kiszorítja a mindennapi használatból. A jelenség szerintük olyan mértékű, hogy az izlandi nyelv eltűnésével fenyeget.

A probléma leginkább az, hogy egyre kevesebben használják a nyelvet a szigetországban, vagyis Izlandon, a reykjavíki tanárok pedig azzal szembesülnek, hogy a tizenévesek az iskolában gyakrabban beszélnek angolul, mint anyanyelvükön.

Az izlandi kormány ugyan próbálkozik nyelvük használatának szélesebbé tételére. Például a szavak hosszúsága és más problémák miatt például a számítástechnikában szinte kizárólag az angolt használják, de különösen nagy az angol nyelven vetített filmek száma az izlandi televízióban és mozikban.

Hírdetés

A hangutasításokra reagáló kütyükből teljesen hiányzik az izlandi nyelv (okostelefonok, hűtők). Mindez annak ellenére történik, hogy az izlandi nyelv IT-beli terjedését a kormányzat több millió euróval támogatja.

Az is jelentős nyomás alá helyezi a nyelvhasználatot, hogy évente rengeteg turista látogat a tűz és jég országába, számuk meghaladja az ott élők számát, és a legtöbb munkahely a turizmusra épül. Ebből egyenesen következik, hogy a turimzusban dolgozók szezonban idegen nyelven beszélnek a legtöbbet, jórészt angolul, mert azt értik a legtöbben.

A szigetország árukészletének nagy részét külföldről importálja, a feliratok, használati utasítások minden nyelven megtalálhatóak, de izlandiul nem. Ezért a hétköznapi emberek számára teljesen magától értetődő az angol nyelvtudás szükségessége.

Az izlandit besorolták a közé a 30 európai nyelv közé, amelyekre a következő 10 folyamán digitális halál vár – vagyis kikerülnek a mindennapi technológiai használatból. A veszélyeztetett nyelvek közé tartozik e szempontból egyébként a máltai és a litván is, a baszk, a bolgár, a katalán, a görög, a lengyel és a magyar nyelv pedig „töredezett támogatású” besorolást kapott, és ezzel gyakorlatilag a veszélyeztetett kategóriába került.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »