Újabb erdőtüzek pusztítanak a horvát tengerparton

Újabb erdőtüzek pusztítanak a horvát tengerparton

ZADAR. Vasárnap késõ este óta erdõtüzek pusztítanak a horvát tengerparton, Zadar megyében, hétfõn pedig Hvar szigetén is tûz ütött ki – közölte a N1 horvát hírcsatorna. Davor Bozinovic belügyminiszter bejelentette, szándékos tûzokozás gyanújával hét embert õrizetbe vett a rendõrség.

Zeljko Sosa, a zadari tûzoltóság parancsnoka szerint a helyzet nehéz, mert a terep megközelíthetetlen, és az erõs szél miatt "a dolgok kicsúsztak az ellenõrzés alól". "Védjük a házakat, a szõlõket, a gazdasági objektumokat, de még mindig nem tudtuk megállítani a tûz továbbterjedését" – mondta.

Vasárnap este 20 és 22 óra között 10-15 helyen tört ki tûz Benkovac környékén. A hatóságok nem zárták ki annak lehetõségét, hogy szándékos gyújtogatás történt. A belügyminiszter hétfõn délután arról tájékoztatott, hogy szándékos tûzokozás gyanújával hét embert vett õrizetbe a rendõrség, kihallgatásuk folyik.   

A tûzesetek miatt hétfõn délelõtt lezárták a forgalom elõl az A1-es autópálya Zadar és Sibenik közti szakaszát. Benkovácnál nyolc, Pirovacnál Zágráb irányába kilenc kilométeres autósor torlódott fel a fizetõkapuknál. A horvát autópálya-kezelõ vállalat (HAC) délután felnyitotta a sorompókat, hogy a gépjármûvezetõk mielõbb le tudjanak hajtani az autópályáról. A sûrû füst miatt pánikba esett autósok az autópályán megfordulva, a forgalommal szembe haladva próbáltak meg kitérni a füst elõl, ami káoszt okozott a sztrádán. A tûzoltásba a nap folyamán hadsereg is bekapcsolódott.   

Hírdetés

Idõközben Hvar szigetén is tûz ütött ki, amelyet tûzoltó repülõgépekkel és helikopterekkel próbálnak meg eloltani. Újabb tüzek is keletkeztek késõ délután: evakuálni kellett a Sibeniktõl északra fekvõ Drnis és Promina települést. Késõ este pedig a körzet több községében otthonaik elhagyására szólították fel a lakosságot. Az N1 esti híradójában arról számoltak be, hogy Ugljan szigete is ég. A hadsereg repülõket küldött, hogy eloltsák a tûzet.   

Június elseje óta a horvát légierõ tûzoltó repülõgépeit 243 tûzesethez riasztották, 85-höz Sibenik-Knin megyében, 79-hez Split-Dalmát megyében, 62-höz Zadar megyében, 11-hez Dubrovnik-Neretva megyében és öthöz Lika-Senj megyében.   

A repülõgépek az elmúlt két és fél hónapban 2100 órát repültek és 60 ezer 700 tonna vizet használtak el. 276 tûzoltót és katonát, valamint 38 tonna tûzoltásra alkalmas felszerelést szállítottak a helyszínre.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »