Újabb erdőtüzek Horvátországban – A tűz már elérte Split határát

Újabb erdőtüzek Horvátországban – A tűz már elérte Split határát

Újabb erdõtüzek pusztítanak a horvátországi Dalmáciában: a legsúlyosabb a helyzet Split-Dalmát megyében, ahol több falut is körbevett a tûz, lakóházak, olajfaültetvények, mezõgazdasági gépek váltak a lángok martalékává és egy óvoda is leégett, több helyi lakost és turistát is evakuáltak. A tûz tovább terjedt és estére elérte Split város határát.

A horvát közszolgálati televízió (HRT) jelentése szerint egész Dalmáciában húsz helyszínen oltják már hajnal óta a tüzet a tûzoltók és a hadsereg. Nincs olyan helyszín a horvát tengerparton, ahonnét ne lehetne látni a füstöt és a lángokat, amelyek volt ahol 50 méter magasra is felcsaptak – közölte a csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója.   

Több településen nincs víz és áram. A legnagyobb problémát az okozta, hogy a tûzoltók az erõs széllökések miatt nem tudták feltartóztatni a lángokat, amelyek így továbbterjedtek, a bóra (bura) szél miatt pedig nem tudtak felszállni repülõgépek sem délutánig. Az erdõtüzeket csak levegõbõl lehet eloltani.   

A tûzben néhány tûzoltó is megsérült, egy 65 éves férfit pedig holtan találtak egy házban, amelyet elért a tûz, de nem tudták megállapítani, hogy a füst vagy az ijedtség okozta a halálát.   

Jelenleg több mint négyszáz tûzoltó, 100 tûzoltóautó, öt repülõgép és több helikopter is segít a tûz feltartóztatásában, és több száz katonát vezényeltek a helyszínre. Az ország belsejébõl – többek között Zágrábból is – tûzoltók siettek a tengerpartra kollégáik segítségére.   

A tûz este elérte Split határát, Kamen települést. A városi közegészségügyi intézet arra kértek a lakosokat, hogy a sûrû füst és por miatt, csukják be az ablakokat és az ajtókat, valamint kapcsolják be a klímaberendezést.   

Andrej Plenkovic horvát kormányfõ a közszolgálati televízió esti híradójában arról beszélt, amennyiben szükséges lesz rá, nemzetközi segítséget kérnek. "Segítséget kérünk más európai országoktól, mint ahogy mi gyakran segítünk, amikor arra szüksége van másoknak" – mondta.   

Horvátország erdeiben – fõleg a tengermelléken – a kánikulai meleg és a csapadékmentes idõjárás miatt minden évben fokozott tûzveszély alakulhat ki. A legtöbb erdõtüzet emberi figyelmetlenség, villámcsapás vagy a vasúti közlekedésben keletkezett szikra okozza.   

A legtöbb erdõtüzet 2007-ben regisztrálták az országban: az év június 1-je és augusztus 8-a között 750 erdõtûzhöz vezényeltek ki tûzoltókat és katonákat, ebbõl 177 esetben Split-Dalmát megyében. Augusztus 30-án a Kornati-szigeteken kitört tûzben 12 tûzoltó vesztette életét, arra a napra a kormány gyászt rendelt el az egész ország területére.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »