Újabb csontvázak kerülhetnek elő Budán

Újabb csontvázak kerülhetnek elő Budán

Megkezdődött Gül Baba türbéjének, a muzulmánok legnyugatibb szent helyének régészeti feltárása. A síremléket a teljes felújítás első ütemében két hónapra bezárják. A kiemelt beruházás 2,5 milliárd forintos költségének egyik felét a magyar, a másikat a török kormány állja, és akár már jövőre elkészülhet.

Szeptember végéig nem látogatható a II. kerületi Gül Baba-türbe – közölte lapunkkal Papp Adrienn, a Budapesti Történeti Múzeum régésze a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tájékoztatása alapján. Az egykori budai muzulmán rendfőnök síremlékének teljes felújítását megelőző feltárás vezetője elmondta: a védett régészeti lelőhelyet utoljára 1914-ben tárták fel. Akkor két csontvázmaradványt is találtak, és nem kizárt, hogy most továbbiakra bukkannak.

Együttműködés

Hírdetés

Emlékezetes, tavaly február 17-én Budapesten született kormányközi megállapodás a Gül Baba-türbe és környezete rekonstrukciójában való együttműködésről Magyarország és Törökország között. A dokumentumot Semjén Zsolt magyar és Emrullah Isler török miniszterelnök-helyettes írta alá.

Az iszlám legnyugatibb szent helyének, zarándokhelyének megújítását a dokumentumok szerint 2017-ig kell befejezni. Ambrus György, a kiemelt budapesti beruházások kormánybiztosa titkárságának projektigazgatója azonban lapunkat idén májusban arról tájékoztatta, hogy hamarabb, akár már a jövő év második felére elkészülhet Gül Baba türbéjének és környezetének teljes felújítása.

A környező utcák is megszépülnek

Mint arról korábban beszámoltunk, a terveket a II. kerületi önkormányzat korábban saját forrásból készítette el, sőt, Láng Zsolt (Fidesz–KDNP) polgármester és Szalai Tibor jegyző irányításával a beruházást elő is készítették. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a városrész parlamenti képviselője idén február végén jelentette be: a síremlék helyreállítása mellett a környező utcákat, lépcsőket, parkolóhelyeket is felújítják. A közpark rekonstrukcióját és tágabb környezetének rendezését a magyar, a türbe restaurációját és közvetlen környezetének helyreállítását a török kormány finanszírozza. A műemlék közelében élők évek óta panaszkodnak a lehangoló környezet látványára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »