Újabb brit zsoldost fogtak el az oroszok (videó)

Újabb brit zsoldost fogtak el az oroszok (videó)

Egy második, az ukrán hadsereggel harcoló brit katonát is bemutattak az orosz televízióban, miután elfogták az ostromlott Mariupol városában – írja a Guardian.

Shaun Pinner a videóban elmondta, hogy az ukrán tengerészgyalogosok oldalán harcolt. A 48 éves volt brit katona fáradtnak és lesújtottnak tűnt az orosz média által szombat este sugárzott rövid videón.

A videóban a következőket mondja: „Üdv, Shaun Pinner vagyok. Az Egyesült Királyság állampolgára vagyok. Mariupolban fogságba estem” – majd elmondta a konkrét egységének nevét.

„Öt-hat hétig harcoltam Mariupolban, most pedig a Donyecki Népköztársaságban vagyok”.

Nem tudni, mikor készült a videó, és hogy mi vezetett Pinner elfogásához. Barátjával, a 28 éves nottinghamshire-i Aiden Aslinnal együtt harcolt, aki a feltételezések szerint múlt héten megadta magát az orosz hadseregnek, miután zászlóaljának kifogyott a lőszere – írta meg a neokohn.

Hírdetés

A Külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a férfiak családjával, hogy támogassa őket. Az Egyesült Királyság azonban a háború miatt rendkívül korlátozottan képes konzuli segítséget nyújtani, illetve információkat szerezni az Ukrajnában tartózkodó brit állampolgárokról.

Az eredetileg Bedfordshire-ből származó Pinner feltehetően négy évvel ezelőtt költözött Ukrajnába, és feleségével Donbászban élt. Az egykori Royal Anglian Regiment katonája januárban azt mondta, hogy a Mariupoltól 10 mérföldre lévő lövészárkokban állomásozott.

A Mail on Sunday című lapnak januárban azt mondta: „Itt vagyok, hogy megvédjem a családomat és az adoptált városomat. Oroszország kezdte ezt a háborút. Oroszország finanszírozza és Oroszország irányítja, de mi harcolni fogunk ellenük, ebben ne tévedjünk”.

Pinner arról is beszélt, hogy fél a fogságba eséstől: „Féltem az életem. Az oroszok másképp fognak bánni velünk, ha elfognak minket, mert britek vagyunk. Mindig ez jár a fejemben, hogy fogságba esek”.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »