Újabb bőrszínbotrány az amerikai filmiparban

Újabb bőrszínbotrány az amerikai filmiparban

A Gladiátor Oscar-díjas írója meg akarja változtatni a muszlimokról kialakult sztereotípiákat, ezért forgatna filmet Rúmi, a nagy perzsa költő és filozófus életéről. Pechjére azonban a jó szándék rosszul sült el, a címszerepre ugyanis Leonardo DiCapriót kérte fel, ennek nyomán pedig óriási botrány kerekedett. Sokak szerint Hollywood mindenkit kifehérít, és Rúmit csak egy perzsa ember játszhatja el.

Alig néhány hónappal az Oscar-díj körüli botrányok után – nem jelöltek fekete színészeket a fontos kategóriákban – itt az újabb bőrszínskandalum az amerikai filmiparban. A Gladiátor című film Oscar-díjas írója, David Franzoni a 13. században élt Dzsalál ad-Dín Rúmi, a legnagyobb perzsa szúfi költő és misztikus filozófus életéről forgatna filmet. A címszerepre Leonardo DiCaprio neve is felmerült, és ez a hír kicsapta a biztosítékot a hollywoodi rasszizmusra fogékony közönségnél – adta hírül a brit Telegraph.

Franzoni és Stephen Joel Brown producer célja a filmmel, hogy megváltoztassák a muszlimokról kialakult képet – mondták el a brit Guardiannek. Arcot és történetet akarnak adni a szúfi költőnek, akinek műveit számtalan nyelvre lefordították, és a mai napig népszerű az egész világon, így az Egyesült Államokban is.

Hírdetés

Tervük azonban fordítva sülhet el, hiszen a szereplőválogatás, mint kiderült, érzékenyen érinti a közönséget. Az internetet elárasztották a tiltakozók dühös hozzászólásai. A Twitteren RumiWasntWhite, vagyis Rúmi nem volt fehér hashtaggel tüntetnek. A legtöbb kommentelő pedig arról beszél, hogy Hollywood mindenkit kifehérít, vagyis a legtöbb nem fehér bőrű karaktert is fehérek játsszák el. Volt, aki odáig merészkedett, hogy a bejelentés szándékos provokáció, a „fehérek” így akarják tönkre tenni a Ramadánt.

Korábban is számtalanszor vádolták már az amerikai filmipart rasszizmussal, amiért minden etnikumot fehérként jelenít meg a mozivásznon. Így lett Dzsingisz Kán John Wayne, Elizabeth Taylor Kleopátra, Zoe Saldana Nina Simone vagy Jack Gyllenhaal perzsa herceg. Mindeközben, ha terroristát vagy főgonoszt kell eljátszani, Hollywood megtalálja az iráni színészeket – írta a brit Independent publicistája.

A botrány ellenére Franzoni és Brown tovább folytatják a film előkészítését. Jelenleg Rúmi nyomait kutatják Törökországban, hiszen a költő a mongol betörés elől nyugatra menekült és Konyában halt meg. Egyszerre akarják feltámasztani és felfedezni Rúmit, hiszen nagyon sok a homályos folt a történetében – árulták el az alkotók.

A bemutató dátuma még nem ismert, ami nem is csoda, hiszen még a szereplőgárda sem állt össze, vagyis Leonardo DiCaprio jelenléte is csak híresztelés.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »